docekНа дан Преподобне мајке Ангелине коју наша Света Црква прославља данас, 12. августа 29017, тачно у подне звона Саборног храма у Нишу означила су долазак новоизабраног Епископа нишког г. Арсенија, који је стигао у пратњи Епископа месаоријског Григорија из Архиепископије кипарске.
На улазу у порту Саборног храма посвећеног Силаску Светог Духа на апостоле Преосвећеног Владику г. Арсенија са хлебом и сољу и букетима цвећа дочекала су деца у традиционалним народним ношњама.
У самој порти су новоизабраног Владику дочекли Епископ рашко-призренски Теодосије, досадашњи администратор Епархије нишке, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина нишког Саборног храма, свештенство, монаштво са верним народом.
Свечану доксологију служио је крстоносни прота Цинцаревић уз саслужење ђакона Димитрија Маринковића и појање Црквено-певачког друштва "Бранко" под диригентским вођством гђе Саре Цинцаревић.
Поздравне речи добродошлице новоизабраном Епископу нишком Арсенију упутио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије и пожелео му да верни народ са свештенством и монаштвом води путем Христовим како би сви заједно доспели у Царство небеско.

***

У Епархији нишкој све је спремно за устоличење Епископа нишког Арсенија у недељу 13. августа 2017. у Саборној цркви, која је трећа по величини у Србији, одмах иза Спомен-храма Светога Саве и цркве Светог Марка у Београду.
На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 23. маја 2014. године изабран је за Епископа топличког, викара Патријарха српског Иринеја. Хиротонисан је за Епископа 31. августа 2014. године у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.
На овогодишњем редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве изабран је за Епископа нишког.


Из историје Нишке епархије

Епархија нишка је једна од најстаријих епархија наше свете Цркве, а обухвата и крајеве Пирота, Крушевца, Топлице и Лесковца. Епархија са седиштем у Нишу је историјски једна од најважнијих у хришћанству.
Прве црквене организације на просторима данашње Нишке епархије сежу до апостолског периода. Свети Апостол Павле је деловао на просторима северне Грчке и Македоније, а свети Епифапије тврди да је свети Апостол Лука проповедао у Далмацији. Сви проповедници Христове науке који су благовестили широм данашњег Балкана и Паноније, долазили су из Македоније и највероватније су се задржавали у античком Нишу који је био раскрсница шест друмова. На ширењу науке Господње радили су и римски војници, који су из свих крајева римске империје, па и из Јерусалима пристизали у војни логор у Нишу и тако постали први весници Смрти и Васкрсења Господњег.

Да је у Нишу постојала и јака црквена заједница, сведоче нам и мошти именом незнаних мученика која су чинила чуда. Свети Виктриције, епископ Руана у Галији у ΙV веку, назвао је Ниш μαρτυριο πολις, односно градом мученика и поставио га је у ред са највећим хришћанским центрима тога времена: Константинопољом, Солуном, Антиохијом и Римом: „An aliter in Oriente Constantinopoli, Antiochiae, Thessalonicae, Naiso, Romae in Italia miseris porrigunt medicinam“ (Migne, Patrologia Latina XX, 453).
У Нишу године 273. рођен је човек који ће променити ток историје човечанства, али и историју хришћанске Цркве - цар Константин Велики. У то време град Ниш и Епархија нишка улазе у период свог највећег процвата.
Новоизабрани епископ нишки г. Арсеније је четрдесет шести од епископа нишких чија су имена уписана у историју од римских времена до данас.
Бележимо да су, између осталих, епископи нишки били и ови црквени великодостојници: Димитрије Павловић (1884-1889), потоњи Митрополит београдски и Патријарх српски; Инокентије Павловић (1894-1898), потоњи Митрополит београдски; Доситеј Васић (1913-1933,) потоњи Митрополит загребачки и свештеномученик; Иринеј Гавриловић (1975-2010), данашњи Патријарх српски.

Преузето са сајта Српске православне цркве: http://www.spc.rs/sr/svechano_dochekan_novoizabrani_episkop_nishki_arsenije  





  {oziogallery 1490}