ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ СТЕФАНА У ЛИПОВЦУ

Као и сваке године, на празник Преображења Господњег, манастир св. Стефана у Липовцу постаје епицентар велике духовне радости. Ове године торжество је веће, а разлог је посета Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја овој великој светињи. Уочи самог празника,свештенство и монаштво Епархије нишке, као и велики број верника на челу са Његовим Преосвештенством епископом рашко – призренским и администратором Епархије нишке г. Теодосијем, свечано су дочекали Патријарха српског. Након дочека, у цркви одлужена је доксологија Његовој Светости. У наставу предвечерја отпочело је празнично бденије, које је служио Епископ Теодосије са свештенством.

На  дан празника Преображења Господњег, отпочела је Света Архијерејска Литургија на челу са Његовом Светошћу Патријархом српским Г.Г. Иринејем, уз саслужење Епископа рашко – призренског Г. Теодосија администратора Епархије нишке и свештенства, свештеномонаштва, као и верног народа, окупљеног у великом броју. При крају Свете Литургије, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј обратио се својом беседом, пуном речи духовног и благодатног сјаја, на трагу отачке мудрости.

Након беседе, окупљени верници су приступили Светом Причешћу.На челу са Првојерархом наше Свете Цркве кренула је и свечана литија око храма, уз служење и помена почившем сестринству ове свете обитељи. Потом је освештано  грожђе и пререзан славски колач. Духовна литургијска радост настављена је и у трпези љубави.



Беседа Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја у Манастиру Липовац



View post on imgur.com