aleksinacPrizivМолитва је основна делатност ка којој треба воде часови верске наставе. Почетак школске ученици веронауке већ традиционално обележавају молитвено. У Алексинцу је и ове године храм био препун ученика средњих и основних школа када је 20. септембра у 12:30 одржан Призив Светога Духа за почетак школске године.
Ђакон Младен Маринковић се након молитвеног чина обратио присутнима:     „ Свешенство нашег храма сваког дана долази овде али овакву цркву не виђамо сваки дан. Црква пуна деце је оно што желимо видети што чешће. Желимо да сваки ученик верске наставе осети наш храм као место где је добродошао.
Молитва коју сте имали прилике да чујете је наше настојање да учинимо школу бољом и да помогнемо наставницима и ђацима на молитвен начин. Нека свако знање које стекнете у школи буде искоришћено само у сврхе добра. Да не буде знање које чини надменост и гордост, него знање које има за циљ помоћ ближњем и поштовање.
Да школе буду без насиља циљ је свих нас али сама прича и разговори са ученицима нису довољни. Потребна је и молитва и уздање у Божију помоћ. Многобројна су икушења како у средњим , тако и у основним школама. Неки од ђака поклекну пред искушењима алкохолних пића или још горе опојних супстанци. Ми се и за њих молимо да буду сачувани и остану чисти и неискварени.
Прве школе у Србији је основао Свети Сава. Оне су биле при манастирима и многи од његових ученика су постали свети. Нека нам Господ благослови почетак и ове школске године и удостоји да нас буде што више сличних ученицима Светога Саве.“