DSC 0255
 
На дан рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у храму посвећену овом Светитељу у Грделици.

Преосвећеном Владики саслуживали су: протојереј-ставрофор Зоран Стојановић, протонамесник Горан Димитријевић, јереј Слободан Бошковић, јереј Саша Станимировић, јереј Милош Живић и ђакони Ђорђе Филиповић и Стефан Стаменковић..

Храм је био премали да прими окупљени верни народ, тако да су многи испунили и прелепу црквену порту, а будући да и варош Грделица овај дан обележава као своју славу, присутан је био и помоћник градоначелника Лесковца г. Милан Стојковић са другим представницима градске власти и месне канцеларије, као и представници јавног и културног живота ове вароши.

У надахнутој беседи о Светом Јовану Крститељу, Његово Преосвештенство је подсетио да "..данас прослављамо Сунце које је најавило долазак Дана Господњега, осмога дана Царства Божијега, јер је Свети Јован Крститељ последњи пророк Старога Завета, а први апостол Новога Завета".

Након заамовне молитве учињен је литијски опход око храма уз ломљење славског колача и богату трпезу љубави за све окупљене.

При повратку за Ниш, Епископ је посетио и два храма у влсотиначком крају, храм Светог Николе у селу Козаре и храм Пресвете Богородице у Конопници.
{oziogallery 1995}