SvNedeljaJelasnicaДанас је, у одсуству Епископа али оприсутњујући га у молитвеном помињању, свечано прослављена Света угодница Божија Недеља у Јелашници код Лесковца – црквена општина кумаревска. Ова знаменита Црква никла је на византијском црквишту 1917 год. пошто је народ на том месту ноћу виђао светлост, а будући да је извесни Прокоп имао откривење да ту гради цркву или ће му у рату погинути три сина. Такође је и Денча имао исто виђење, али он не послуша и цела породица му се затре, а Прокоп послуша па му се синови живи и здрави вратише из рата.
Народ памти да су проналазили паницу са крстићима на том месту. Душан и отац му Наћко на чијем се имању то дешавало, узму па је баце на пут упркос опоменама старијих људи, а она сутра опет на истом месту. Онда је поломе и после неколико дана умре Душан, а нешто касније и отац, који се ипак покајао, и то парче земље преписао цркви.
Прича стара баба Живка дугогодишњи црквењак, да су у овој „лековитој цркви“ у њеном присуству проговорила два нема детета, из Јелашнице и Крајинца. Велика је јелашничка Света Недеља, отуда у народу позната као „Голема Света Недеља“ која је украс овога краја и светли са јелашничког брда као са Тавора.
Седамдесетих година је на месту цркве од дрвета направљена нова од чврстог материјала, 2004 године обнављана, а прошле и ове 2013. године довршени радови: постављени потпорни стубићи, закрпљени пропали делови од влаге, изведена дренажа, постављена нова врата, а у плану је степениште од школе и потпорни зид на звонику.
Данашња свечаност је била прилика да се најзаслужнијима доделе благодарнице и подстакну и други да се ангажују око своје цркве, а тиме и око свог спасења. Народ овога краја исчезава али се полако враћа правим вредностима о чему сведочи и то да је у селу после двадесет година обновљена литија.


парох други кумаревски
јереј Далибор Стефановић