Православни житељи белотиначке парохије сачували су поштовање према литијама и њиховом значају за измољавање милости Божије ради освећења жита и других плодова земље. Црквена литија заузимала је важно место у животу овога краја вероватно и због тога што мештани непосредно зависе од обраде земљишта, благорастворења ваздуха и изобиља плодова земаљских. Она је и данас поштована али то и такво поштовање није пропраћено адекватним бројем учесника у њој. Само мали број мештана долази да узме активно учешће у њој и у литургијском богослужењу. Стога смо уложили велике напоре да што већи број учесника буде у литијама и томe je значајан допринос дала вероучитељица Биљана Стаменковић, попадија, која је окупила око четрдесет и пет ученика на ове празничне догађаје. Број одраслих у овим дешавањима био је око тридесетак.

LitijaBelotinac9 - Copy

Свететиљ Николај Велимировић је писао да је литија „духовни воинствени поход против зла ... , а народ у литији као војска Божија“ (Мисионарско писмо бр. 140.). У литији носимо „крсте, иконе и барјаке, ... звона, ... а од свих знамења, која се носе, крсно знамење долази на прво место“ и свим овим она добија божанску силу да „прогони нечисте силе, да оздрављава, освежава и освећује људе, и стоку, и обиталишта људска, и радионице и поља“ (Писмо 140.). С обзиром на овакав значај литија потрудили смо се да нешто ново учинимо за храм и црквено двориште. Интензивиране су активности на довршетку нове прилазне стазе и делатности на засађивању јелки и борића које су цркви даровали Милан и Драгослав Николић из Чапљинца.


Најзначајнији догађаји на празник преноса моштију Св. Николе у Белотинцу били су:
08:00 h - Света Литургија; након Литургије - послужење за децу у црквеном дворишту;
10:00 h - Полазак литијске поворке из храма ка Крсту у центру села; освећивање записа дуж пута;
10:30 h - Сечење славског колача код Крста у центру села;
11:30 h - Свечани ручак у конаку храма; овогодишњи домаћин био је Никола Митић из Белотинца, власник трговинске радње "Златно пиле"; захваљујемо се Николи за његов допринос прослави празника. Као домаћин за 2015.г. јавио се Предраг Тасић, војно лице из Ниша, припадник 63. падобранске бригаде.
Кажу да понекада слика говори више од речи па смо стога на следећој страни изложили фотографије са литија у Белотинцу и препустили да оне казују уместо наших реченица...