Saborna

На дан када српска Црква молитвено слави Пренос моштију Светог Саве, у четврту недељу по Васкрсу, 19. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле.

Преосвећеном Владики саслуживали су високопреодобни архимандрит Дионисије (Пантелић), духовник манастира Светог Стефана у Липовцу, протојереј-ставрофор Бранко Цинцаревић, старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протојереј-ставрофор Сава Момчиловић, протојереј Миодраг Павловић, протојереј Борисав Стаменковић, протојереј Владица Савић, јереј Милан Ристић, јеромонах Нектарије (Ђурић) и ђакон Ђорђе Филиловић.

У току Свете Литургије, Владика нишки Господин Арсеније рукоположио је јерођакона Евстатија (Бабића) у чин јеромонаха, кога је Преосвећени Владика постригао у чин мале схиме у суботу 4. маја 2019. године, у манастиру Светог Стефана у Липовцу.

Јеромонах Нектарије у надахнутој беседи говорио о Јеванђељу о раслабљеном човеку, којег је Господ исцелио (Јеванђеље по Јовану, 5. глава од 1. до 15. стиха), које се чита на Светој Литургији у четврту недељу по Васкрсу.

"Каква је сила Божје Речи и оних којима је Господ подарио благодат своју. Слушамо ове речи и дивимо се чудима која иза њих стоје, али се радије опредељујемо да их не чујемо када су нама упуће" рекао је још јеромонах Нектарије у својој беседи, коју у целини можете послушати у наставку текста.

Јеромонах Нектарије (Ђурић)



{oziogallery 1956}