Света архијерејска Литургија са молитвеним чином призива Светог Духа за почетак академске и школске године

20191013 122254 185 27 128 46 567

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, служиo је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу у недељу 13. октобра 2019. године, са молитвеним чином призива Светог Духа поводом почетка нове академске и школске 2019/2020. године.
Преосвећеном Владики је саслуживало братство Саборног храма, а у Евхаристијском сабрању учетвовао је велики број деце и младих у пратњи својих вероучитеља из нишких основних и средњих школа - гимназија "Светозар Марковић", ОШ "Учитељ Таса", ОШ "Ратко Вукићевић", ОШ "Доситеј Обрадовић", ОШ "Радоје Домановић", ОШ "Вук Караџић" и ОШ "Коле Рашић". Међу сабранима у молитви, који су испунили Саборни храм, били су и помоћница градоначелника Ниша г-ђа Марина Костић, командант Копнене војске Републике Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Школске управе у Нишу г-дин Драган Гејо, декани факултета нишког Универзитета, директори основних и средњих школа Нишавског округа, просветни саветници Школске управе Ниш, као и студенти.

По читању Јеванђеља, Преосвећени Владика одржао је надахнуту беседу осврнувши се на Јеванђељско зачало о вери жене Хананејке, подсетивши нас да би чврсту и непоколебиву веру какву је имала ова жена требало да имамо и ми данас, и да би истовремено требало да будемо истрајни у својој молитви.

„Икад Господ некада не одговара на нашу молитву, будимо истрајни, јер Господ искушава и нашу веру, наше трпљење и наше смирење.“

Како је даље рекао Преосвећени, када жена Хананејка каже: „Господе, па и пси једу мрвице испод стола свога господара“, она је Господу показала своју грешност и из своје недостојности молила Господа за опрост грехова и њених и своје кћери. У причи из Јеванђеља Господ је кроз разговор са женом Хананејком желео да опомене и своје ученике и изабрани народ израиљски, а ова прича и нас данас треба да опомене, јер, како је рекао Владика нишки „и данас, драга браћо и сестре, видимо и у Европи, али и у свету да се Хришћени удаљавају од свог Господа“, понашајући се налик изабраном народу који није препознао свог Господа.

Обративши се ђацима и студентима, њиховим вероучитељима, наставницима и професорима, директорима школа и деканима факултета у Нишу и нишкој Епархији, Владика им је пожелео успешан и благословен почетак школске и академске године, пожелевши „да Господ просветли њихов ум, да приме науку која им се предаје, али да најпре свој ум и своје срце припреме да у њега приме Господа нашег Исуса Христа и науку Јеванђељску, на којој је изграђена наша држава, наш народ и наша култура.“

„Свако одбацивање Христа, одбацивање Јеванђеља, одбацивање Његове Цркве значи и губљење нашега интегритета као Хришћанскога народа који живи на овим просторима и који је као Хришћански народ ступио на сцену овог света и историји Европе“ истакао је Владика нишки на крају своје беседе.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


Након што је велики број верника, који се постом и молитвом припремио, приступио Светој Чаши и причестио се Телом и Крвљу Господњом, служен је молитвени чин призива Светог Духа за успешан почетак нове академске и школске 2019/2020. године, након кога се Владика још једном обратио ђацима, студентима и онима који их уче, благословивши још једном напоре које улажу и које ће улагати у стицању знања, а своју, али и на корист своје Цркве и државе.

Благољепију Свете службе допринело је појање Нишке црквене певачке дружине "Бранко".

За уважене званице уприличен је пријем у Светосавском дому, након кога је Епископ Арсеније гостима уручио пригодне поклоне.

ozio_gallery_nano

Епархија нишка

  1. Намесништва
  2. Манастири
mapa-manastira-mala