DSC 0018

У Недељу  Мироносица, 16. маја 2021. године, дан који храм Васкрсења Христовог у Нишу слави као своје крсно име, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у овом храму, при Хиландарском Метоху у Нишу.

Преосећеном Владики саслуживали су протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије "Светих Кирила и Методија" у Нишу, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протонамесник Зоран Станковић, протојереј Дејан Крстић, јереј Љубиша Костић, јереј Стефан Цинцаревић, протођакон Стеван Кричка и протођакон Дејан Николић.

Лепоти службе допринело је појање ђака Богословије у Нишу, као и присуство великог броја верних, од којих су се многи причестили Светим Тајнама - Телом и Крвљу Христовом.

Након заамвоне молитве уследио је чин освећења славских дарова и резања славског колача. Колач и трпезу љубави припремила је др Снежана Марковић.

Надахнутом беседом о Светим женама мироносицама, које данас молитвено прослављамо одржао је Преосвећени Владика, поучивши верне о првим весницима Светог Васкрсења Господњег.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ




Потом је старешина храма протојереј Бобан Стојковић, по благослову Владике Арсенија, уручио благодарнице верном народу који је у протеклој години помогао храм.

Отац Бобан је Преосвећеном Епископу нишком уручио дар парохијана и братства храма - портрет Владике Арсенија, чији је аутор господин Дејан Николић. Ово дело ће, по речима нашег архијереја, наћи достојно место на зидовима Епископског двора.

Владика Арсеније је након Свете Евхаристије осветио и чесму коју су парохијани братство храма изградили на улазу у порту храма, као и капелу Свете мати Параскеве, код улаза у Богословију.

Радио Глас реализовао је директан видео пренос путем своје Фејсбук странице.

Храм Васкрсења Христовог Недељу мироносица прославља као своју храмовну славу од 2008. године када је руком блаженопочившег тада Епископа нишког, а потоњег Патријарха српског Г. Иринеја, освећен овај храм.

ИЗВОР: Радио Глас

{oziogallery 2473}