DSC 0011На дан Светог мученика и архиђакона Лаврентија, у недељу, 23. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је чин Малог освећења параклиса Преображења Господњег при храму Светог Николаја Мирликијског у Нишу и Свету архијерејску Литургију на новогизграђеном трему параклиса.
Преосвећеном Владики саслуживали су протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Небојша Вујић, старешина храма Светог Пантелејмона у Нишу, протојереј Зоран Филиповић, старешина храма Светог Николаја Мирликијског у Нишу, протођакон Стеван Кричка и ђакон Никола Милић.

На данашњој Светој служби читано је Јеванђалско зачало познато као прича о немилосрдном слуги из Јеванђеља по Матеју.

Потом је надахнутом беседом о поруци јеванђелског одељка верни народ поучио Владика Арсеније, који нас је подсетио да је Господ своју проповед Благе вести Јеванђеља започео речима о покајању, а своју мисију на земљи завршио речима о праштању. Кроз причу о немилосрдном слуги, Преосвећени Владика, нас је позвао да се запитамо колико смо спремни да опростимо ближњима.

"И ми треба да будемо спремни непрестано на праштање" истакао је Владика, подсетивши нас на оно што је Господ одговорио Светом Апостолу Петру када га је упитао колоко пута треба да праштамо.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ



Евхаристијском сабрању присуствовао је велики број верника, међу којима је било много причесника Светим Тајнама.

Светом Литургијом и малим освећењем параклиса данас је стављена круна на труд и залагање братства храма Светог Николаја и свих делатника који су помогли да се параклис Преображења Господњег преобрази у ново рухо. У протеклим месецима завршена је рестаурација фрескописа ове Светиње, подигнут је трем и обновљен под, а обављени су и сви потребни радови како би ова нишка Светиња била доведена у данашње стање и била на понос свих Нишлија.

Након заамвоне молитве Преосвећени Владика нишки доделио је госпођи Душанки Младеновић из Ниша високо одликовање Православне Епархије нишке - орден Светог Романа Ђунишког другог степена за показану љубав према Светој Мајци Цркви и несебичну помоћ пружену током обнове храма Преображења Господњег у Нишу. Архијерејске грамате за показану љубав према Светој Мајци Цркви и несебичну помоћ пружену током обнове храма Преображења Господњег у Нишу додељене су господину Ивану Пејчићу из Ниша, господину Небојши Николову из Ниша, господину Владимиру и госпођи Јасмини Радојевић из Островице, господину Дејану и госпођи Петри Костић из Ниша, господину Живојину Веселиновићу из Ниша, господину Бојану Веселиновићу из Ниша, господину Марину Рашићу из Ниша, господину Зорану Јорданову из Нишу и госпођи Слађани Ценић из Ниша.

Владика се на крају захвалио свима који сваке недеље и празницима узимају молитвено учешће на Светој Литургији у храму Светог Николаја, истакавши да на тај начин свако даје свој допринос да се наше светиње обнављају и подижу нове.

Параклис који се налази у порти храма Светог Николаја према истраживањима археолога и историчара налази се на темељима много старијег храма, за који се верује да је био посвећен Светом Великомученику Прокопију и у коме су се чувале мошти овог дивног Божијег угодника, све до њиховог премештања у град Прокупље у 14. веку, под најездом Турака. Верује се такође, да је овај некадашњи храм био катедрални храм Епархије нишке и да су у њему столовали нишки Епископи.

Радио Глас је реализовао директан видео пренос Свете службе из порте храма путем своје Фејсбук странице.
ИЗВОР:Радио Глас
{oziogallery 2298}