DSC0770 

У навечерје празника Светих цара Константина и царице Јелене - градске славе Ниша и храмовне славе једног од највећих нишких храмова, који је подигнут у славу и част овим дивним Божијим угодницима, у среду, 2. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан служио је празничну вечерњу службу уз молитвено присуство Његовог Преосвештенства епископа тимочког Г. Илариона и Преосвећеног епископа нишког Г. Арсенија.

Преосвећеном Владики Силуану саслуживали су Високопреподобни архимандрит Дамаскин, игуман манастира Светог Романа у Ђунису и новоизабрани епископ мохачки са свештеномонасима и свештеницима Богоспасаване Епархије нишке.

По традицији, прослава градске и храмовне славе започела је торжествено, узношењем молитве, у присуству бројног верног народа, међу којима је и велики број представника културног и јавног живота Града Ниша.

Благољепију празничне службе допринело је појање новооснованог хора свештеника Епархије нишке.

На крају вечерње службе, Преосвећени Владика Арсеније заблагодарио је на посети Преосвећене Господе Епископа. Пригодним слово Владика Арсеније и Владика Силуан изразили су благодарност Богу који нас свагда сабира и све подсетили на значај лика и дела Светих којима смо своје молитве принели.

Владика Арсеније предао је свечано лабарум градоначелници Ниша госпођи Драгани Сотировски.

Владика Арсеније је градоначелници Ниша и свим Нишлијама честитао крсну славу града - "славу свих нас који овде живимо." Госпођа Сотировски је такође честитала славу Нишлијама и изразила је велику захвалност на посети уважених Архијереја Српске Православне Цркве.

Улицама града Светог Цара Константина-Ниша уследила је велелепна Литија коју је предводио Преосвећени Владика нишки Г. Арсеније заједно са Господом Архијерејима тимочким Иларионом и аустралијско-новозеландским Силуаном. Испред Архијереја ишао је шпалир свештеника. Улицама Ниша поред знамења Часног и Животворног Крста ношене су и мошти Светог великомученика Артемија и Светог Доситеја епископа нишког и загребачког. Учешће у овој Литији узео је Војни оркестар и нишка црквена певачка дружина ''Бранко.''

{oziogallery 2481}