Протојереј - ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета у Либертивилу и парох у Јужном Чикагу, гостовао је у Нишу у четвртак, 10. новембра 2016. године. Милош Весин је православни теолог и доктор психологије, носилац високих научних звања из Лозане, Париза, Кембриџа и Лондона, предавач на многим црквеним трибинама и универзитетима широм Америке, Канаде и Европе. Два пута годишње у Београду и Нишу организује јавна предавања, где са православног гледишта говори о духовном животу савременог човека - по чему је постао познат међу Србима у свету.
     Vesin01
     Овом приликом, са благословом Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, администратора Епархије нишке, професор Весин одржао је прво предавање у свечаном амфитетару нишког Медицинског факултета у 15 часова, на тему ''Библијско и психолошко сенчење кривице и стида'', а друго у великој сали Светосавског дома Саборне цркве у 19 часова, на тему ''На друштвеним мрежама нас има, а на молитвеним?''
     Чертврто по реду гостовање проф. Весина на Медицинском факултету у Нишу наишло је на велики одзив професора и студената ове установе. Најављујући са несвакидашњим поштовањем и љубављу драгог говорника, проф. др Николић обавестио је присутне о покретању формалне процедуре да се др Милош Весин прогласи за гостујућег професора Медицинског факултета у Нишу.
     На данашњем предавању проф. Весин је, наводећи велики број ауторитета из света научне мисли, као и одговарајућа библијска места, истакао да савремена култура свим разноврсним садржајима утиче на пораст хроничне неосетљивости, којом се онемогућава појава здравог стида и кривице као психолошке основе скромности човека. Са друге стране, услови савременог живота погодују стварању отровног стида, који се поистовећује са гордошћу као извором свих зала. Потребно је имати смелости да се угасе сви извори емотивног загађења. Свети оци дали су пример држања непрестаног осећаја самосвести о томе где је човеково место у животу, где је место његовог ближњег и где је место Бога.
     У вечерњим сатима проф. др Милош Весин одржао је своју јубиларну, десету проповед у организацији Саборне цркве у Нишу, на тему из области културе савременог живота. Пред пуном салом Светосавског дома он је критичким тоном говорио о тешким последицама препуштања човека новим технологијама друштвених мрежа, које се огледају у његовом емотивном осиромашењу, губитку осетљивости, неспособности опажања и уживања у складу око себе, расутој пажњи и нарушеном здрављу. Како је истакао уважени говорник, опасности су велике: људи не умеју да одоле чарима виртуелног света и лишавају се контакта са самима собом и са онима који би требало да су им најближи. Уместо повлачења пред екран треба поново стећи способност за разговор, причање, слушање другог и читање у тишини.
     Vesin02     Професор Весин назвао је молитву сигурносном мрежом, а помињање имена ближњих у Цркви најсигурнијим молитвеним умреживањем. Молитва је начин да људи приђу једно другоме, као и самом Богу. Она је најозбиљнија ствар, којој људи данас приступају на неозбиљан начин. Место где се често сукобљавају виртуелни свет и стварни свет јесте човекова душа – закључио је своју овогодишњу нишку проповед драги и уважени гост нишке црквене и академске публике, протојереј-ставрофор Милош Весин.