800x600 svetosavski dom u NisuСветосавски дом Саборне цркве са благословом Његовог преосвештенства Епископа г. Теодосија наставља свој недељни културни програм. Сваког уторка у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања, промоција и трибина. Двадесет четврто по реду предавање, на дан 13. јуна, одржано је на тему ''Језик и стил Владике Николаја''. Предавач је био г. Зоран Вучковић, наставник српског језика и књижевности и некадашњи професор Призренске богословије Светог Кирила и Методија привремено у Нишу.

РЕЗИМЕ ПРЕДАВАЊА:
Језик Владике Николаја је песнички језик. Он зна за моћ песничког језика да више утиче на оне којима се обраћа. Велики стил одговара великим идејама, а нема веће идеје од хришћанства. Владика Николај користи поетско богословље, чак и када пише у прози. Свако његово дело је икона насликана речима. Он је, по Његошевом изразу, ''пламени поета'', богослов који се изражава помоћу поезије.
Предавач је ове своје уводне тезе поткрепио великим бројем примера, где Владика Николај износи метафоре у следећим тематским областима: о другим филозофијама, о науци без вере, о идеји натчовека, о материјалистима и онима који не прихватају веру, о вери као противлеку и истинском сазнању, о радости као главној, црвеној нити хришћанског погледа на свет, о слободи и слободољубљу и о љубави као највећем Божјем дару. Љубав подразумева труд на поучавању других. Она је основ и темељ поучавања. Владика Николај из љубави чини много на поучавању свог рода.