26062013ediktМузиком у част Светог цара Константина и јубилеја 1700.година Миланског едикта у Нишу, одржава се међународни фестивал хорске музике под именом Музички едикт.Овај фестивал се одржава бијенално а свој почетак везује за садашњег Патријарха српског г.Иринеја а тадашњег Епископа нишког са чијим је благословом почео 2009.године ,док је други одржан 2011.године .

Ове јубиларне 2013.године у којој обележавамо 17векова од доношења Миланског едикта, фестивал је почео на празникСвесветеЈедносушне и Живоначалне Тројице а са благословом предстојатеља на катедри Епископа Нишких г. Јована и поздравним говором градоначелника Ниша г.Зорана Перишића.Могли смо да чујемо Повељу о Музичком едикту која је произишла из пера и срца нашег Епископа а у славу појања којим се наше молитве на небеса уздижу.Повељу ће добити сви учесници овог фестивала .На фестивалу учествује 17 хорова. Поред домаћих хорова, ту су и хорови из Кине, Египта,Израела,Пољске и Белорусије.Фестивал се одржава од 23.јуна до 27.јуна2013.годинеу Светосавском дому у порти Саборне Цркве у Нишу .

На свечаном отварању наступила су два најстарија хора у Србији.Најпре је наступило „Прво београдско певачко друштво“ под уметничким руководством г-ђе Светлане Вилић а затим и домаћин, хор „Бранко“ под уметничким руководством г-ђе Саре Цинцаревић која је и селектор фестивала. Кратак историјат охоровимаизговорио јег.ДејанЂуровић, дугогодишњи водитељ и уредник емисије„Драгстор озбиљне музике“ радио Београда 202.Како и приличи за два најстарија хора размењене су повеље.Једна је била посебна ипрема речима старешине Саборне Цркве у Београду оца Петра Лукића односила се на „појца који се не заборавља“а то је Епископ нишки г.Јован.

Друге вечери наступио је Инклузивни хор „Исон“ из Новог Сада који је привукао велику пажњу свих присутних са диригентом Миодрагом Близанцем .Затим су поклоници хорског појања могли да чују хор „Свети Кнез Лазар“из Крушевца којим је дириговала Катарина Божић и који су премијерно извели одломак из сценске кантате „Крст Светог Цара Константина“.Након њих на сцену је ступио хор Хришћанске заједнице Фуџиан из Кине са диригентом ЛинЛихи ,који су такође били спремно и веселопоздрављени од публике.И на крају ове друге вечери наступио је Ансамбл „Давид“ из Каира,Египат са диригентом ЏорџомКирилосомкоји су --присутнима представили богато духовно наслеђе које постоји међу коптима.

На трећој вечери овог фестивала посебну радост причинило је и присуство Његове Светости Патријарха Српског г.Иринеја у пратњи свог домаћина Епископа нишког г.Јована који је дошао да поздрави и благослови све хорове и све присутне.Ове треће вечери наступали су хорови „Свети Прокопије“из Прокупља са диригентом г.ИваномСтојановићем ,затим вокална група „Либеро“ из Лесковца којим је дириговао Мирољуб Цветковић,хор „Свети Јован Крститељ“из Бачке Паланке под управом диригента Снежане Жујић и хор „Ади“ из Јерусалима,Израел којимје дириговао ОдедШомрону .

Фестивал има и алтернативну сцену испред Цркве Светог Цара Константина и Јелене у парку Светог Саве . Такође хорови ће имати наступе и у Пироту ,Лесковцу,Прокупљу и Алексинцу.

Фестивал се наставља,покровитељ фестивала је Епархија нишка .