02 8

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 14. јула 2018. године, на празник Светих бесребреника Козме и Дамјана, новоподигнути храм у спомен и част Светог оца нашег Николаја Мирликијског Чудотворца у насељу Зелено поље у Зрењанину.

Патријарх је освештао први храм подигнути после више од 200 година у овом граду. Уједно, била је то и прва посета Патријарха српског Зрењанину после Другог светског рата. Храм је задужбина почившег архитекте Војислава Девића чија је жеља била да сазида храм посвећен Светом Николају, његовој крсној слави, али на жалост због болести то није дочекао. Његову жељу, уз помоћ Божју и Светог Николаја, остварила је његова мајка Видосава Девић која је у својој 97. години живота дочекала завршетак изградње и чин освећење велелепног храма.

Духовна радост отпочела је вечерњом службом и умивањем свете трапезе коју
је служио Епископ банатски г. Никанор са свештенством зрењанинског намесништва. Овој служби присуствовали су и Преосвећена господа Епископи врањски Пахомије и нишки Арсеније.

На дан Светих бесребреника Козме и Дамјана, у присуству великог броја верника, у порти новог храма уприличен је дочек Патријарха српског г. Иринија. Речи топле добродошлице упитио је стрешина новог храма свештеник Радивој Нађалин који је током службе произведен у чин протојереја. Његовој Светости Патријарху саслуживали су Епископи банатски Никанор, врањски Пахомије, нишки Арсеније и мохачки Исихије.

За велики труд и жртву коју су принели Богу Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је ктиторе храма Видосаву Девић орденом Свете царице Милице - Преподобне Евгеније, а постхумно и Војислава Девића орденом Светог краља Милутина.

Орденом Светог Теодора Вршачког, највећим одликовањем Епархије банатске,
одликовани су Ђорђе и Иванка Бенгин, као и Љубомир Шувачки.

Епископ банатски Никанор захвалио је Патријарху српском Иринеју на благослову, труду и љубави и молитвама које је заједно са гостујућим епископима и свештенством Епархије банатске принео Господу подсетивши на значај
ктиторства и значај самог храма који сваком службом пројављује онога који је
несместив. Такође, Владика је захвалио градоначелнику Зрењанина г. Чедомиру Јањићу и његовим сарадницима на свесрдном труду и помоћи око изградње светог храма.

Извор: Медијско-информатицна служба Српске Православне Цркве
            Епархија банатска