31082020NIS 
Благочестиви Сабор Богомудрих архијереја Српске Православне Цркве, на свом заседању у пролеће 2014. године милости Господње, изабрао је високопреподобног архимандрита Арсенија Главчића за епископа Богоспасаване епархије топличке.

Свештени сабор Архијереја је 31. августа 2014. године у Саборној цркви у Београду архимандрита Арсенија произвео у узвишени и свештени Епископски чин. Положивши на Његову главу Свето Јеванђеље и своје руке архијереји су новом Епископу Српске Цркве предали благодат Апостолског проповедања Јеванђеља и живљења.

Примивши жезал из руку Његове Светости, Преосвећени Епископ Г. Арсеније је у својој првој епископској беседи између осталог тада рекао: „Иако је људски језик немоћан да опише оно што осећам данас, мислим, да су моја осећања најприближнија ономе што су осећали у време пророка Данила тројица младића у ужареној пећи, горели су али нису сагоревали. И ја данас горим, а не сагоревам али не у вештаственој ватри као некада ова тројица праведника него у благодатном огњу Духа Светога“.

У понедељак 31. августа 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније Евхараистијским слављем обележио је шест година од своје епископске хиротоније у Саборном храму у Нишу.
Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Рафаило Голушин, игуманаманастира Рођења Пресвете Богородице у Височкој Ржани, архимандрит Дамаскин Грабеж, игуман манастира Светог Романа у Ђунису, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор богословије Светих Кирила и Методија привремено у Нишу, протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, протојереј-ставрофор Ненад Микић, парох први при Саборном храму у Нишу, протојереј Драшко Тепевац, парох први при храму Светог Оца Николаја у Земуну, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, протојереј Борислав Стаменковић, парох трећи при Саборном храму у Нишу, протојереј Владица Савић, парох пети при Саборном храму у Нишу, јереј Дарко Китановић, парох трећи пра храму Светог Луке у Нишу, протођакон Ставан Кричка, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Предраг Пиперски.

Благолепију службе допринело је појаље НЦПД „Бранко“.

У име клира и верујућег народа Епархије нишке архимандрит Дамаскин надахнутим словом Преосвећеном Владики честитао је јубилеј, шест година од хиротоније и три године од устоличења у трон Епископа епархије нишке.

АРХИМАНДРИТ ДАМАСКИН ГРАБЕЖ



Пресвећени Владика се оцу Дамаскину захвалио на топлим речима и све присутне подсетио о личностима који су били у трону древне нишке епархије.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ



На фотографијама се захваљујемо др Михајлу Лазаревићу.

{oziogallery 2304}