Rodjenje VitkovacХрам Рођења Пресвете Богородице у Витковцу - Свети Нестор

Храм је подигнут на темељима средњевековног храма светог великомученика Нестора, који је подигао преподобни Нестор Синаит. Обновљени Храм освеђен је 1871 . године од стране епископа неготинског Евгенија. У току српско- турских ратова храм је разорен, поново обновљен, осликан и поново освећен од стране епископа нишког Никанора Ружичића 1902. године и посвеђен Рођењу Пресвете Богородице. 1939. године израђен је иконостас, који је осликао академски сликар Василије Рудановски, професор мушке гимназије у Нишу. У порти се са северне стране Храма се налазила општа гробница српско- руских добровољаца који су 1876. године јуначки положили своје животе за ослобођење Србије. На западној страни налази се звонара од тврдог материјала која је сазидана 1909. године са два звона. Оба звона су из 1891. године са натписом „ За владе Александра Обреновића краља Србије и епископа нишког Јеронима заузимањем Тодора Павића, проте алексиначког и бившег тутора.“ Антимис у Храму је освеђен 2012. године од стране епископа нишког господина Јована. У поседу храма има 35 х, 46А и 10м2 земљишта, црквени конак, парохијски дом са помоћним објектима у селу.


Gornji LjubesПараклис Светог пророка Јелисеја у Горњем Љубешу

Параклис Светог пророка Јелисеја налази се на међи села Доњег и Горњег Љубеша и Каоника поред извора за који народ верује да је чудотворан. Капела је грађена око 1960. године у облику правоугаоника , са малом олтарском апсидом, дрвеном преградом налик иконастасу и без часног престола. На овом месту народ се окупља само на дан светог пророка Јелисеја.


Marija Magdalina SrezovacХрам Свете Марије Магдалине у Срезовцу

Новоосвеђени храм свете равноапостолне Марије Магдалене налази се на међи села Срезовца и Бојинца поред извора за који народ верује да је чудотворан. Према предању на овом месту се налазио храм још из времена Немањићке Србије, који је за време Турака срушен. По ослобођењу од Турака овде је подигнут мали храм од прућа и блата. Почетком осамдесетих година група верника је почела да зида храм од чврстог материјала око старог храма, због ччега сз били ухапшени и кажњени. Деведесетих година храм добија данашњи облик . У храму су постављене старе двери , јужна и северна врата из старе Цркве Марије Магдалине у Радевцу.