Bratstvo01Мисионарски Центар Светог Симеона Мироточивог је успешно завршио минулу годину са преко двадесет одржаних предавања, промоција и трибина. Овим духовним догађајима су били покривени сви велики јубилеји важни за нашу Цркву и народ али и светосимеоновски град Лесковац. Пет духовна догађаја ове врсте су била посвећена управо утемељивачу српске државе Стефану Немањи–Преподобном Симеону Мироточивом. Повод је био велики јубилеј - 900 година од његовог рођења. Најпре је одржана велика свечана духовна академија њему у част на дан када наша Црква евхаристијски прославља Преподобног Симеона Мироточивог, 26. фебруара, а затим су одржана неколико предавања њему у част током године на којима су учествовали др Дарко Крстић са темеом „Библијски карактер преп. Симеона Мироточивог у описима Св. Саве“, др Иван Бецић са темом „Србија у доба Немањића“, јереј Мирослав Јовановић са темом „Лесковац у повељама Немањића“ и историчар Владимир Петковић са темом „Византијско наслеђе у лесковачком крају“.

Bratstvo02Предавања су била одржана и са темама посвећеним осталим јубилејима као што су „1150 година словенских просветитеља и мисионара Св. Браће Кирила и Методија“ (проф. др Ђорђе Ђекић, Философски факултет у Нишу), „200 година од рођења цетињског Тајновидца“ (проф. Зоран Вучковић, Богословија у Нишу) као и предавање у част 1700 година миланског едикта „Цар Константин и Часни крст“ (проф. јер. Бобан Стојковић, Богословија у Нишу). Посебна је радост била видети на овим предавањима стручњаке, не само из црквених области већи и из области историје, књижевности, психологије итд.

У првој половини прошле године, старешина Мисионарског центра, о. Љубиша је одржао циклус предавања са темом „Васељенски сабори и њихова актуелност данас“ чији је циљ био поновно актуализовања црквених истина (=догми) у нашем времену попут истина о Христу-Богочовеку, о Духу Светоме - Богу, о Богородици, о иконмам итд. Такође, треба поменути да о. Љубиша одржава сваког уторка у конаку Саборне цркве „духовне вечери“ на којима се читају књиге и различити садржаји духовног карактера (попут "Христос у руским тамницама", "Живот и поуке старца Порфирија" и др.). Духовне вечери имају за циљ да што више приближе вернике и свештенике како би отворено и слободно разговарали о духовним темама и проблемам наше Цркве.

Такође, испред Центра, о. Љубиша и о. Мирослав спроводе мисионарско-пастирску делатност у казнено-поправном дому-Лесковац, где исповедају и разговарају са штићеницима ове установе.

У оквиру Мисионарског центра постоји и стална хуманитарна делатност која се огледа у виду помоћи незбринутим породицама града Лесковца као и помоћ школској деци али и деци са посебним потребама. Овакав тип делатности поверен је колу српских сестара при МЦ на чијем челу се налази сестра Снежана Николић. Несебичну помоћ и подршку колу пружа о. Мирослав Јовановић, председник управног одбора МЦ.

Треба поменути и то да Мисионарски центар издаје сваког месеца дволисницу „Благовесник Преп. Симеона Мироточивог“ која садржи различите духовне садржаје.

Bratstvo03.