Лесковац - Саборни храм Свете Тројице. Подаци о паросима

Marko AdamovicПарох први лесковачки: протојереј Марко Адамовић
Тел.: 062411654
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Протојереј Марко Адамовић рођен је 14. децембра 1982. године у Лесковцу од оца Војислава и мајке Славице. Основну школу завршио је у Власотинцу, након чега уписује Богословију светог Петра на Цетињу. По завршеној Богословији завршава Богословски институт у Београду. 11. фебруара 2006. године ступа у брак са Сузаном Ђурашиновић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 5. марта 2006. године у храму светих Архангела у Нишу, а у презвитерски чин 12. марта исте године у храму светог Николаја у Нишу, руком Његовом Преосвештенства епископа нишког господина Иринеја. Постављен је за пароха кочанког. Благословом епископа нишког господина Јована 24. фебруара 2012. године бива премештен на једанаесту лесковачку парохију, а 26. јануара 2013. на прву лесковачку парохију. 24. фебруара 2012. године одликован је протонамесничким чином и постављен на дужност првог архијерејског намесника лесковачког. Чином протојереја одликован 2017. године.


Vladan RandjelovicПарох други лесковачки: протонамесник Владан Ранђеловић
Тел.: 062469057
Е-пошта: -

Протонамесник Владан Ранђеловић рођен је 25. фебруара 1980. године у Крушевцу од оца Жарка и мајке Душанке. Основну школу завршио је у Крушевцу, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Призрену. 29. маја 2005. године ступа у брак са Сањом Тасић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 10. јула 2005. године у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја. У презвитерски чин рукоположен је 13. јула 2005. године у манастиру Мрзеница и постављен за пароха у Вучју. Благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког Јована, премештен је 10. октобра 2013. године за другог лесковачког пароха. 12. октобра 2008. године одликован је правом ношења црвеног појаса, а 10. октобра 2013. године протонамесничким чином. Тренутно обавља дужност старешине Саборног храма у Лесковцу.


Djordje LjubinkovicПарох трећи лесковачки: јереј Ђорђе Љубинковић
Тел.: 0644309396
Е-пошта: -

Јереј Ђорђе Љубинковић рођен је 22. јула 1988. године у Лозници од оца Зорана и мајке Бранке. Основну школу завршио је у селу Зајачи код Лознице, након чега уписује Богословију светог Саве у Београду. По завршеној Богословији уписује Богословски факултет светог Василија Острошког у Србињу. 26. маја 2014. године ступа у брак са Јеленом Ружић са којом има кћерку Анастасију. Рукоположен је у ђаконски чин 1. децембра 2014. године у храму светих Константина и Јелене у Нишу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Јована. У презвитерски чин рукоположен је 4. децембра 2014. године у Саборном храму у Нишу и постављен за пароха трећег лесковачког.


Парох четврти лесковачки: јереј Миле Јовановић
Тел.: 0649773881
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Dejan StankovicПарох пети лесковачки: протојереј Дејан Станковић
Tel.: 0641787576
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Протојереј Дејан Станковић рођен је 1. септембра 1983. године у Нишу од оца Часлава и мајке Весне. Основну школу завршио је у селу Грејач код Алексинца, након чега уписује Богословију светих Кирила и Методија у Нишу. По завршеној Богословији уписује Православни богословски факултет у Београду. 10. августа 2008. године ступа у брак са Мајом Петровић са којом има двоје деце. Рукоположен је у ђаконски чин 27. децембра 2009. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу, руком Његовог Преосвештенства епископа нишког Иринеја. У презвитерски чин рукоположен је 7. марта 2010. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу и постављен за пароха петог лесковачког. 16. октобра 2013. године одликован је протонамесничким чином и постављен на дужност другог архијерејског намесника Лесковачког. Чином протојереја одликован 2017. године.


Miroslav JovanovicПарох шести лесковачки: јереј Мирослав Јовановић
Тел.: 0641633627
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Отац Мирослав Јовановић православни свештеник, теолог и публициста, рођен је у Лесковцу 1978. године. Основну школу завршио је у Лесковцу, богословију у Призрену а теолошки факултет у Београду. У периоду од 2000 – 2003. године радио је као новинар за локални недељник '' Наша Реч '' где је објавио преко 100 чланака у рубрици Православни живот, као и многобројне информативне чланке јер је био је задужен да прати верски живот у лесковачком крају. Поред Наше Речи објавио је око стотинак чланака за лесковачки месечник Панорама у рубрици Богољубље, а са телевизијом Лесковац реализовао је тв емисију Богољубље коју је сам режирао. Неколико његових информативних чланака објавио је и часопис Српске Патријаршије ''Православље.'' Отворио је многобројне изложбе и промовисао научно, поетско и књижевно стваралаштво локалних и регионалних стваралаца. Био је вероучитељ у лесковачкој гимназији.
Тадашњи епископ нишки а садашњи патријарх господин Иринеј рукоположио га је и поставио га за пароха првог рударског 2003. године, већ следеће године постављен је и за старешину храма. Ове дужности обављао је до 2011. године када је актом тадашњег епископа нишког господина др Јована постављен за пароха трећег лесковачког. За време његовог старања о најзначајнијој светињи југа србије цркви св. преподобномученице Параскеве, она је доживела прави процват како у духовном тако и у материјалном смислу. Оснивач је Библијске школе где ради као директор и предавач. Члан је: Библијског друштва Србије, удружења савеза потомака ратника 1912 -1918. Подпредседник је извршног одбора мисионарског центра свети краљ Милутин.Основао је лист, '' Благовесник Библијске школе'' чији је главни уредник, такође је и главни и одговорни уредник часописа ''Благовесник Југа Србије.'' Аутор је трију књига: ''Стара лесковачка црква Оџаклија''која је доживела два издања, затим: ''Црква свете преподобномученице Параскеве у Рудару'' и ''Хришћанство у Немањиној Дубочици. '' Бави се црквеном и световном историјом, своје радове објавњивао је у Лесковачком зборнику, Помаку и Благовеснику Југа Србије.

Епархија нишка

  1. Намесништва
  2. Манастири
mapa-manastira-mala