MedvedjaХрам Вазнесења Господњег у Медвеђи

Храм је подигнут 1886. године на темељима старијег храма. Осветио га је епископ нишки Никанор Ружичић. Обновљен је 1995. године, када је на Цркви дограђен и звоник. У црквеној порти налази се и парохијски дом.

Медвеђска Црни Врх Светог Архангела Гаврила храм слика 2Храм Светог Архангела Гаврила у Црном Врху


медвеђска Гајтан храм Св. Илија resizeХрам Светог Илије у Гајтану


медвеђска Газдаре најстарија resizeХрам Светог великомученика Пантелејмона у Газдарама

Храм је подигнут 1904. године на старијим темељима који, према археолозима потичу из друге половине XV века. Археолози су приликом ископавања у периоду од 2002. до 2004. године око храма пронашли десетак гробова, чија старост датира између XII и XIV века.



Црквиште у Рујковцу

У атару села Рујковац на потезу Бандер или Рид који је удаљен око два километра од положаја Каљаје код Радиновца, налазе се остаци црквене грађевине. То је једнобродна базилика зидана од камена шкриљца и опеке, добро очувана у висини до 1 метра. Укупна дужина базилике је 21, а ширина 6,30 метара. Унутрашње димензије наоса су 11,90 х 5,6 метара. Олтарска апсида је споља тространа, а са унутарње стране потковичаста. На западној страни базилике је нартекс са правоугаоним анексима од којих северни има полукружну апсиду на источној страни. У зидовима нартекса има неколико ниша. Са спољашње стране базилике на подужим зидовима налазе се четири масивна пиластра. Према С. Ненадовићу базилике у селима Свињарица и Радиновцу и ова у Рујковцу су у тесној вези са великом тробродном базиликом на акропољу у Царичином Граду.