Седиште парохија:

Адреса: -16210 Власотинце, ул. Моше Пијаде бб.
Старешина храма:
Тел.-факс: - 016/875-030
Е-пошта: -
Сајт:

Crkva Vlasotince1

Храм Силаска 
Светог Духа на Апостоле у Власотинцу
     1832. године мештани Власотинца отишли су у Призрен да од турског валије издејствују ферман за градњу Цркве. Одмах по одобрењу, исте године почела је градња, која је завршена 1835. године, када је и освећена руком епископа нишког Венедикта. На Васкрс 1838. године по завршеној служби храм се срушио, пошто је био изрђен од лошег материјала. Обнова храма је трајала од 1855. до 1858. године. У основи је правоугаона базилика. На њој се налазе четири слепа кубета која су реткост у нашој храмовној архитектури. Живописана је 1894. године. Кровна конструкција је обновљена 1982. године, а 2005 храм је у потпуности обновљен. 2012. године урађен је у већем делу Цркве нови живопис.

Прва парохија

Милорад Хаџи Максимовић

Парох: -протонамесник Милорад Хаџи Максимовић
моб.:
- 016/875-80
Е-пошта: -

Биографија:
     Протонамесник Милорад Хаџи Максимовић рођен је 23. октобра 1954. године у Кормињану, од оца Драгутина и мајке Русанде. Завршио је српску Православну богословију светих Кирила и Методија у Призрену, након чега је завршио Богословски факултет СПЦ у Београду. 1982. године ступа у брак са Верицом Авакимјан. 28. августа 1986. године у Нишу, епископ нишки господин  Иринеј га рукополаже у чин ђакона. У презвитерски чин рукоположен је 20. децембра 1992. године и постављен на парохију у Власотинцу.

Парохију сачињавају:

Део Власотинца, Прилепац, Гложане и Брезовица

 

Друга парохија

Goran Dimitrijevic

Парох: - протонамесник Горан Димитријевић
моб.:
- 062/460331
Е-пошта: -

Биографија:
Протонамесник Горан Димитријевић Рођен је 2. априла 1969. године у селу Доња Локошница од оца Николе и мајке Олге земљорадника и домаћице из Доње Локошнице. Прва четири разреда основне школе „Вељко Влаховић“ завршио је у месту рођења, а од петог до осмог разреда исту школу у суседном месту Разгојни. После завршене основне школе уписује Богословију светих Кирила и Методија 1984. године у Призрену. Богословију завршава 1989. године са врлодобрим успехом.
Од 1989. до 1990. године налази се на одслужењу војног рока. 1991. године ступа у брак, након чега га епископ нишки господин Иринеј рукоположе у чин свештеника и поставља на другу власотиначку парохију 13. новембра 1991. године. Отац две ћерке. Од 2004. године предаје веронауку у својој парохији где је учешће ученика 100 процентно. 2013. године добија чин протонамесника од стране нишког Епископа господина Јована.

Парохију сачињавају:

Део Власотинца, Орашје, Кукавица и Ладовица.

Трећа парохија

Zoran Stojanovic

Парох: -протојереј-ставрофор Зоран Стојановић
моб.:
- 069/120-02-40
Е-пошта: -

Биографија:
Протојереј- ставрофор Зоран Стојановић, рођен је 4. новембра 1951. године у селу Грајевце код Лесковца, од оца Слободана и мајке Наде. Основну школу „Бора Станковић“ завршава у селу Јашуња, након чега уписује Богословију света Три Јерарха у манастиру Крка.
22. фебруара 1976. године ступа у брак са Снежаном Павловић са којом има троје деце. 6. маја 1976. године, епископ нишки господин Иринеј рукополаже га у ђаконски, а 9. маја исте године у свештенички чин и поставља га за пароха крушевичке парохије.
9. јуна 2009. године одликован је протојерејским чином, а 9. јануара 2013. године правом ношења напрсног крста. За време своје пастриске службе обновио је Цркву у Власотинцу, звоник, парохијски дом и звоник у Крушевици, Цркву у Дубровишу, Црквеној Јабуци и Кривом Долу.

Парохију сачињавају:

Део Власотинца, Батуловце, Манастириште, Крушевица, Бољаре, Црнатово, Црна Бара, Равни Дел и Дејане.

Храмови при овој парохији:

Храм светог Архангела Гаврила у Крушевици

Храм светог Архангела Гаврила у Крушевици
     Ова Црква је једна од најстаријих у власотиначком крају. Црква је подигнута око 1830. године, а 1858. године поред храма је направљена прва српска школа манастирског типа у власотиначком крају. Храм је реновиран 1893. године, трудом мештана и иницијативом председника општине Ђорђа Петровића. На храму је тада дограђен отворени трем и насликан живопис. Звоно за храм изливено је 1885. године, у време владавине краља Милана Обреновића. Црква је други пут обновљена 1923. године, трудом локалног пароха Јована и председника општине Алексе Славковића. Парохијски дом подигнут је 1931. године, трудом свештеника Радоја Давинића. Црква је тешко страдала у Првом светском рату, али је након рата трећи пут обновљена. Последњи пут је обновљена око 1980. године, трудом свештеника Зорана Стојановића. 



 Храм светих цара Константина и царице Јелене у селу Црвена ЈабукаХрам светих цара Константина и царице Јелене у селу Црвена Јабука
     Храм је подигнут 1868. године на темељима старијег храма. Ктитор Цркве је мештанин села Црвена Јабука Давид Петковић. Интересантно је да су Цркву 1899. године посетили краљ Александар Обреновић и краљица Драга, на позив Давида Петковића. Они су тада Цркви даривали два звона- једно као њихов дар, а друго као дар Краљевине Србије. Храм је обновљен 2002. године. 

 


Храм светих Апостола Петра и Павла у селу Раков ДолХрам светих Апостола Петра и Павла у селу Раков Дол
     
О храму нема никаквих сачуваних података.














Храм светог великомученика Димитрија у селу ДобровишХрам светог великомученика Димитрија у селу Добровиш
    Храм је подигнут 1895. године, а осветио га је епископ нишки Инокентије 1897. године. Храм је малих димензија. Обновљен је 1997. године.     



Четврта парохија

pesic

Парох: -јереј Никола Пешић
моб.:
- 060/555-02-07
Е-пошта: -

Биографија:
      Јереј Никола Пешић, рођен је 23. децембра 1981. године у Лесковцу од оца Александра и Милованке Пешић дипломирног економисте и професора књижевности из Власотинца. Похађао је Основну школу „Синиша Јанић“ у Власотинцу као и нижу музичку школу „Станислав Бинички.“ Са благословом тадашњег Епископа нишког господина Иринеја уписује петогодишњу богословију Светог Саве у Београду коју завршава са врло добрим успехом. За то време активно пева у два црквена хора. 2001. године, уписа је Институт богословског факултета, а две године касније почиње да радим као вероучитељ у основној школи у Власотинцу и Гложану. Наредне 2004. године постављен је на место вероучитеља у средњим школама у Власотинцу све до одласка у војску 2008. године.

      У то време ступа у брак са Миленом Ранђеловић из Власотинца студентом више политехничке школе у Београду. По одслужењу војног рока Епископ нишки господин Иринеј га 12. септембра у Саборном храму у Нишу рукополажио у чин ђакона и упутио у Лесковац где у служби парохијског ђакона проводи три године и два месеца упоредо радећи као вероучитељ у средњим школама. У том периоду учествује у програму „Радио Лесковац“ и снима преко седамдесет емисија о православној вери у трајању од сат времена. Уводи у програм свакодневно читање пролога.

     На празник светог краља Милутина 12. новембра у Лесковцу новоизабрани Епископ нишки господин др Јован рукополаже га у чин свештеника и поставља на четврту лесковачку парохију. Пред Васкрс 2013. године добија премештај у Власотинце, где и данас служи у парохији која има шест храмова. Има двоје деце, Дуњу која има шест година и Јанка који је стар три и по године.

Парохију сачињавају:

Део Власотинца, Козаре, Дадинце, Јастребац, Самарница и Лопушња.

Храмови при овој парохији:

Храм светог Николаја Мириликијског у селу Козаре

Храм светог Николаја у Козару
     Према турским пописима овај храм се помиње као манастир 1516. године. Данашњи храм грађен је у периоду од 1975. до 1980. године, за време службовања пароха Чедомира Костића. Храм је осветио епископ нишки Иринеј 28. јула 1980. године.