Дана 10-ог маја у 08,30 у Велики Јовановац дошао је епископ кумановски Јоаким (Јовчевски) као изасланик епископа нишког др Јована . Сам долазак епископа оглашен је црквеним звоном уз дочек архијерејског намесника игумана Серафима и пиротског свештенства. Улазак у храм пратио је велики број верника и црквени хор Св. Јован Златоусти из Пирота. Верни народ био је поносан на ново изграђени храм где ће сада после освећења исповедати своју веру. Мало касније почеће Света Архијерејска Литургија. Домаћин овог великог догађаја био је јереј Душко Видачић, парох крупачки. Преосвећени владика Јоаким извршио је освећење иконостаса и икона на њему,кропљењем освећеном водом. У Литургијском сабрању су учествовала четири свештеника и два ђакона. На крају службе епископ је одржао беседу у част првог српског архиепископа Светог Саве и а поводом спаљивања светих моштију на Врачару 1495. године. Са тим је Синан Паша, турски заповедник мислио да ће затрти име Светог Саве и светосавље али се преварио и та вера данас сија још јачим сјајем. Ту се епископ Јоаким захвалио верном народу села Јовановца и свим дародавцима на изградњи велелепог храма. Уследила је трпеза љубави где је уручен орден Св. цара Константина учитељу Сави Т. Јовановићу, за највећу донацију од милион динара за изградњу храма. . Учитељ Сава се захвалио за примљено одликовање и беседио о сусрету са тада Бањалучким епископом др Василијем који је био,у великој немилости власти. Учитељ је тада ризиковао свој живот и службу да би помогао притвореном епископу. Присутнима се обратио и председник општине мр Владан Васић о томе да је добио аманет од Његове Светости Патријарха Иринеја да помогне изградњу храма у Великом Јовановцу. Госте је поздравио и секретар Одбора за изградњу храма, Велимир Панић који је у име Одбора захвалио донаторима и предао скроман поклон епископу Јоакиму за сећање на овај дан.
MaloOsvecenjeИначе овај храм је један од најлепших храмову у Пироту и шире и симболично представља ширење светосавља на исток. Висок око 17 метара, има површину од 150 м2 и изградња је коштала је око 260.000 евра. Поред великог значаја у ширењу наше вере,својим уређењем изазива понос Јовановчана, јер на самом храму постоји нешто што нема у другим храмовима.
На улазу у храм изграђен је мозаик светог Саве у позлати, са пречником 1,6 метара.
На храму се налазе пет крстова у позлати, највећи украс сваке цркве и симбол наше вере јединствен у пиротском намесништву.
У самом храму у олтару осликана је фреска Богородице „шире од небеса“ на више од 15 м2 у позлати а испод ње налазе и четири Архијереја. А најниже је осликан пиротски ћилим са верским мотивима јединствен у црквама Србије. Одбор и село Велики Јовановац су се највећем донатору од милион динара Сави Т Јовановићу , посебно захвалили текстом и портретом на мермерној плочи у самом храму. Захвалност дугујемо и иконописцу Бојану Васићу и Весни Голубовић, као и преминулом
У храму се налази и леп иконостас са око 20 икона у позлати углавном дар одбора за изградњу храма. Само двориште храма је озелењено,поплочано а на улазу се налази спомен чесма посвећена нашем епископу Василију Костићу .