На дан Светих Ћирила и Методија наших просветитеља сетисмо се и верујућих научника просветитеља, међу којима Николе Тесле као једног од најзаслужнијих за коришћење струје из хидроелектрана. Пре више од сто година направљена је прва на нијагариним водопадима, а неколико година касније у европи – у Вучју код Лесковца и на још неколико места у Србији. Повод за ову тему био нам је боравак у новој хидроелектрани у Новом селу надомак Грделице.
Како Влада Републике Србије подстиче производњу електричне енергије из обновљивих извора и помаже пројекте електрана то веома значи за Електропривреду Србије јер ове мале елекране хидро, соларне или „ветрењаче“ које су у систему ЕПС-а све више допуњују недостатак електричне енергије коју увозимо из иностранства.
ElektranaЖељом власника а благословом надлежног пароха данас је обављено освећење мале хидроелектране Поречје, капацитета 1300 кw, власника фирме Повер БНМ из Лесковца. Није било једноставно доћи до ње пробијајући се кроз неприступачне и стрме пределе грделичке клисуре док су на путу били блатњави колотрази дубине, понегде и преко педесет сантиметара. Када смо после невиђених успона и стрмина прошавши преко потока после праве авантуре стигли до одредишта, тамо су нас дочекали радници електране који, по пар дана издвојени од света, имају задатак да прате рад постројења и обилазе водозахвате. Два водозахвата на Рупској реци и још једној мањој, уливају се у један канал а онда у природном паду великом снагом покрећу турбине. Господин Бранислав са породицом је данас био прави водич - информатор упутивши нас у рад постројења. Од оваквих људи који воде успешна породична предузећа има се и шта научити поготову кад су верујући и хумани људи. Каже Бранислав да је његово начело поштовање Божијих закона и закона државе, а о његовој хуманости говори чињеница да је у време поплава први послао 100.000 најлонских врећа, његове фирме, за одбрамбене насипе, а касније још - укупно око 300.000 џакова за шта је јавно похваљен од Председника Владе Републике Србије, док он сам није желео похвалу пред камерама иако опкољен бројним новинарима.