Преноса моштију светог Николаја Мириликијског у селу ПрекопчелицаХрам Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у Прекопчелици

Храм је подигнут у време турске власти 1873. године на старом црквишту из непознатог периода. У црквеном дворишту, ограђеним зидом, поред капије са западње стране, постоји зграда у којој је била прва прекопчелачка школа. До 1910. године била је покривена каменим плочама. Иконостас старе Цркве у овом селу пренет је у Цркву светог пророка Илије код Царичиног Града где се и данас налази. Висок звоник Цркве је озидао, према запису на самом звонику, Јованча Илић из Ивања 1905. године, а фасаду Стаменко Радоњић из Каменице. Црква је живописна. Као најстарију, до изградње других, користили су је досељеници Горње Јабланице и Пусте Реке. Поред храма налазе се гробови свештеника Петра Цветковића и његовог сина Харалампија, које су Бугари заклали у црквеној порти 1915. године.


Храм Свете Тројице у селу ОбраждеХрам Свете Тројице у Ображдама

Првобитни храм подигнут је на старом келтском светилишту, старом преко 3 000 година. Црква које је овде била подигнута у непознатом периоду је неколико пута рушен и обнављан, а последњи пут из темеља је подигнут 1885. године, када је и освећен од стране епископа нишког Димитрија Павловића.Овај храм је један од највреднијих сачуваних сакралних обејката јабланичког округа. Храм је у потпуности живописан, а дело је охридских зографа. По предању овај храм је пре боја на Косову посетио кнез Лазар. Пре повлачења преко Албаније, краљ Петар Карађорђевић се у овој Цркви причестио, заједно са својим сином, регентом Александром и војском. Поред храма се налази звоник, а у порти храма оронула парохијска сала.


Храм Свете Петке у Петровцу


Храм Светих апостола Петра и Павла у Петровој Гори


Прекопчеличка Лозане resizeХрам Светог кнеза Лазара у Лозанама