28.10.2012.SvetosavskiНедељно вече у сали Духовног центра у Нишу било је вече радости коначне презентације свих пројеката и дела које је Епархија нишка на челу са својим Предстојатељем Владиком Јованом приредила у сусрет великој јубиларној прослави 2013. У родном граду светог Цара Константина.

Свечаност је започела појањем Црквеног хора „Бранко“ и поздравним словом Преосвећеног Владике.

Нишкој господи презентован је велики труд Епархије нишке на разним пољима како духовним, тако и културолошким, просветним и хуманитарним.

Представљена је нова књига беседа Патријарха српског Господина Иринеја изговорених са свештене катедре нишких Епископа, књига о Часном и Животворном Крсту, Монографије Икона Христа и Икона и химна Богородици као круна богословског стваралаштва из ове области; Документарни филм „Константиново наслеђе“;пројекат будуће Богословске Високе школе у Нишу и хришћанско-културолошког смера у гимназији; на пољу мисионарског рада у сарадњи са Библијским друштвом Епархија ће својим Епархиотима поделити 55. 000 примерака Светог Писма Новог Завета; пројекат оснивања народне кухиње чека своју реализацију; промовисан је и Епархијски сајт са својим Богослужбеним водичем, као и сајт свети Јован Златоусти који се бави превођењем дела овог великог Оца и Учитеља Цркве Христове.

Данашњи догађај од великог је значаја за будућа очекивана збивања у Епархији нишкој, доказ да уз молитву и труд можемо у границама својих могућности уградити себе и све житеље овога века у славну прошлост великог и равноапостолног Цара Константина и у жељно исчекивани живот у будућем веку Царства Небеског.



Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован










Пројекти Епархије нишке у част 1700. годишњице Миланског Едикта



Са свешћу да су људи савременог доба жедни комуникације у свим облицима, Епархија нишка са одговорношћу дочекује велику годишњицу читавог хришћанства која је посебно везана за град Ниш. Припремљен је велики број пројеката у области издаваштва, образовања, градитељства, хуманитарне делатности, интернета, телевизије, музичке сцене. Један број тих пројеката је већ довршен, а на другима се пуном паром ради.


ИЗДАВАШТВО

28.10.2012.PatrijarhУ библиотеци „Источник“ Епархија нишка објављује књигу:
Патријарх Српски ИРИНЕЈ
ПОКАЈТЕ СЕ И ВЕРУЈТЕ У ЈЕВАНЂЕЉЕ
У књизи су објављене изабране архипастирске беседе, изговорене са катедре Епископа нишког 1975-2010. На једном месту, са захвалношћу су сабрани су неизбрисиви трагови пастирског деловања бившег епископа Нишког, садашњег Патријарха српског Иринеја.


28.10.2012.IkonaiHimna2После велике у црквеној и културној јавности веома запажене капиталне монографије посвећене Икони Христовој у издању Епархије нишке управо је изашла и књига Епископа нишког Јована ИКОНА И ХИМНА БОГОРОДИЦИ. Ово значајно теолошко дело о Пресветој Богородици, њеној улози у спасењу човечанства, њеном месту и значају у Богослужењу Православне Цркве, о Богородици као инспирацији духовних писаца и песника кроз векове, богато је илустровано иконографском грађом из православне традиције. Објављена је као двојезично издање, на српском и руском језику. Заједно са ИКОНОМ ХРИСТА ова књига остаје као један од незаобилазних трагова који овај црквени нараштај оставља будућим изучаваоцима православне културе, и у Србији и у свету, а у припреми је и трећи део својеврсног „иконографско-химнолошког триптиха“ – посвећен Светом цару Константину.



28.10.2012.SvetiJovan1Поводом јубилеја, из штампе ускоро излази и први том ДЕЛА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ једног од највећих и духовно најплоднијих отаца Цркве. Ова књига, прва у низу из широког опуса једног од најзначајнијих отаца Цркве, подједнако је потребна и ученим теолозима као и свим осталим верницима. Велики беседник и истински хришћански педагог, Златоуст је, са једне стране, знао да на начин великог уметника своја најдубља осећања подели са слушаоцима, а са друге, и да, као Архипастир и духовник, препозна унутрашње потребе и осети покрете у душама својих слушаоца, и да им дa одговоре на најсложенија и најтананија питања. Књигу је превео са грчког и приредио Дејан Ј. Лучић


28.10.2012.OvimPobedjujТрудећи се да ради на високој култури и тиме одговори обавези коју су нам поставили велики преци од Светог Саве до данас, Епархија нишка се истовремено стара да за годину јубилеја припреми и популарна, мисионарска издања. Књига ОВИМ ПОБЕЂУЈ – КРСТ ХРИСТОВ, избор најбољих текстова светих отаца и савремених теолога о крсту – символу свих хришћана, направљена је са циљем да доспе до што већег броја верника у Епархији нишкој и то и старих и младих. Утолико је и њеном изгледу посвећена посебна пажња.


У сарадњи са Библијским друштвом Србије Епархија нишка покренула је пројекат РЕЧ БОЖИЈА КОНСТАНТИНОВОМ ГРАДУ. У припреми је 55 000 примерака Светог Писма Новог Завета који ће бити подељени верницима нишке епархије. Ово издање је у преводу комисије светог Арх. Синода и са предговором о св. Константину и Едикту проф др Радомира Поповића.


Епархија нишка у сарадњи са Градом, Универзитетом и Народном библиотеком припрема и велику монографију о цару Константину која ускоро треба да изађе из штампе, а Центар за црквене студије прилаже прослави нови двотомни зборник у част Миланског едикта


У припремама је и покретање савременог и комуникативног часописа Епархије нишке.


ОБРАЗОВНА ДЕЛАТНОСТ

28.10.2012.ObrazovnaDelatnostНадамо се да ће у години јубилеја, после вишегодишњих и озбиљних припрема, нова академска година бити обележена и радом Богословског факултета Универзитета у Нишу, као и са увођењем новог смера – хришћанска култура – у гимназије.


ГРАДИТЕЉСТВО И ХУМАНИТАРНА ДЕЛАТНОСТ

28.10.2012.CrkvaSvetiCarKonstantinУ години јубилеја црквени живот биће интензивиран кроз обнављање живе Цркве у свом њеним аспектима. Тако и у бризи за сиромашни и страдални народ, отварањем народних кухиња, као и довршавањем започетих и подизањем нових храмова.


ИНТЕРНЕТ

У духу новог времена и према потребама генерације стасале уз рачунаре Епархија нишка посебну пажњу поклања развоју комуникације у дигиталним медијима. Портал Епархије нишке на веб адреси http://www.eparhijaniska.rs/rs/ постао је једна од највећих и најсавременије обликованих црквених презентација на интернету.
Осим редовног праћења догађа у епархији и упознавања са епархијским црквама и манастирима, ова презентација нуди и велики број занимљивих предавања на разноврсне црквене теме. Посебно су атрактивни садржији на презентацији груписани у „пројекте“. Осим већ познатих пројеката „Литургија“ и „Икона“ (са тв серијом рађеној по књизи епископа Јована), затим представљања дела светог Јована Златоустог у електронској форми.


За годину јубилеја у оквиру презентације посебно је припремљен БОГОСЛУЖБЕНИ ВОДИЧ. Ради се о једној врсти савремене мултимедијалне енциклопедије православног богослужења, са великим бројем објашњених појмова, фотографија, аудио и видео записа. Одмах по њеном „лансирању“ у интернет сферу, ова енциклопедија посебне врсте наишла је на одушевљен пријем код публике. Биће од велике користи како онима који хоће да се упознају са основама сложеног православног богослужења, али и онима који ће је користити као подсетник.

Посебно је занимљив и ЛИТУРГИЈСКИ ПРИРУЧНИК за особе са оштећеним слухом, са појмовником састављеним од видео клипова.

У припреми је и пројекат КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ који се односи на упознавање широке публике са могућностима које православна култура нуди савременом човеку.


ВИДЕО и ТЕЛЕВИЗИЈА

28.10.2012.KonstantinovoNasledjeНајвећи мисионарски пројекат који Епархија нишка прилаже прослави годишњице Миланског Едикта је документарна серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ (Православна култура – ХХI век).

Серија је направљена као дијалог Православне Цркве са Савременом културом света. КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ разбија уобичајене предрасуда да се о теми која интересује многе нема скоро ништа рећи – јер је Црква, ето, „ван овога света“. Пре седамнаест векова хришћанство је у личности цара Константина ушло у чврст загрљај са светом. У загрљају којим је Црква повела свет ка вечности Царства Божијег, настала је православна култура, која још увек није довољно позната чак ни православнима. Том посебном културом бави се ова серија.

У 6 једносатних епизода серија нас суочава основним проблемима на којима је „запела“ савремена цивилизација и одговорима на те проблеме које православље нуди. У првој епизоди тема је „проблем вредности“, у другој „проблем времена“, у трећој „проблем простора“, четвртој „проблем тела“, петој проблем „приче и језика“, шестој „проблем заједнице“.

Серија је снимана по највишим светским стандардима за ту врсту програма, уз коришћење велике документације, снимања на градским улицама али и у црквама и манастирима Ниша и Србије, уз учешће великог броја саговорника и игране сцене са статистима. Серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ динамично је монтирана са озбиљно урађеном постпродукцијом. Преговори о пласману на једној од већих телевизијских станица су у току, а управо је из штампе изашло троструко ДВД издање са комплетним садржајем серије и преводом на руски и енглески. Још нешто чиме ћемо као домаћини моћи да изађемо пред наше госте у години великог хришћанског јубилеја.

Серија је урађена у продукцији Епархије нишке по идеји и благослову Епископа нишког Јована. Сценарио и режија: ђакон Ненад Илић. Директори фотографије: Драган Ракићевић и Ђорђе Дружетић. Монтажа: Владимир Петровић. Музика: Александар Костић.

У оквиру недељне промоције пројеката Епархије нишке у Светосавском дому биће премијерно приказана и прва епизода ове серије.


МУЗИЧКИ ЕДИКТ

Посебну улогу у оквиру предстојеће прославе требало би да има Нишка Црквено - певачка дружина „Бранко“. Да подсетимо хор „Бранко“ основан је 1. Септембра 1887. год. при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. Хор је добио име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Већ пуних 125 година овај хор саслужује са нишким епископом и свештенством у нишком катедралном храму без престанка.

Садашњи диригент је гђа Сара Цинцаревић, под чијим уметничким руководством овај хор доживљава препород и постаје хор који превазилази границе Црквеног хора, познат не само у Србији већ и ван ње.

Од 2009. год. Црквено - певачка дружина „Бранко“ организује фестивал духовне музике Музички Едикт у Нишу на коме је у две године гостовало 35 ансамбала из 10 држава.
Досадашња успела издања Музичког Едикта се могу посматрати као припреме за велику прославу и премијерно издање овог фестивала у години јубилеја.