DSC 0145

„Примивши у разуму тајну наредбу, бестелесни под кров Јосифов опрезно долази, и јавља неискусобрачној: Бог који је савио небеса и сишао, без измене ће се сав у Теби настанити. Њега видимо у телу Твоме да прима слугин лик, дивимо се и кличемо ти: Радује се Невесто не невесна.“ (тропар)

У петак, пете недеље Великог поста, по предању Цркве врши се свеноћно бденије на којем се чита акатист Пресветој Богородици и поју се похвалне песме упућене Богоматери.

Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је у петак 16. априла 2021. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Лесковцу свеноћно бденије по древном светогорском поретку.

Пред почетак бденија Преосвећени Владика донео је чудотворну икону Пресвете Богородице сићевачке и поставио је у трон у централном делу храма. Након доласка иконе протосинђел Нектарије Ђурић служио је мало повечерје, а свештеници су народ помазивали освећеним јелејем док су целивали икону.

Свечаним уласком у храм Његовог Преосвештенства и седања у архијерејски трон отпочело је бденије. Уз молитвено присуство Преосвећеног Владике, јутарње богослужење служио је јеромонах Никита Адамовић, клирик Епархије рашко-призренске уз саслужење ђакона Ђорђа Филиповића и јерођакона Николаја Јоцића.

Прву четвртину акатиста прочитао је Преосвећени Владика, а потом су остале прочитали архимандрит Прокопије Тајар, клирик антиохијске Патријаршије, архимандрит Серафим Мишић, настојатељ суковске обитељи и проотосинђел Нектарије Ђурић.

На бденију и на Светој Литургији појали су српски византијски хор „Мојсије Петровић“ и братија суковске обитељи.

Након одслуженог бденије око 1 сат после поноћи почела је Света Литургија коју је служио Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније.

На овом Евхаристисјком сабрању Преосвећеном Владики саслуживали су архимандрит Прокопије Тајар, клирик антиохијске Патријаршије, архимандрит Серафим Мишић, настојатељ суковске обитељи, јеромонах Никита Адамовић, клирик Епархије рашко-призренске, проотосинђел Нектарије Ђурић, протојереј Далибор Стефановић, архијерејски намесник лесковачки, протонамесник Славиша Станојевић, ђакон Ђорђе Филипови, јерођакон Николај Јоцић и јерођакон Дионисиос Лампропулос.

Пред почетак Свете Литургије Владика је дао благослов за ношењe орара чтецу Григорију Павловићу.

Након одслужене Свете Литургије братство храма приредило је трпезу љубви.

{oziogallery 2445}