Ове 2016. године на дан Светога Романа Ђунишког Чудотворца, служило је Литургију у белотиначком храму десеторица свештеника. Литургијом је началствовао о. Димитрије Петровић. Храм је био пун верног народа током литургијског богослужења.
Након Литургије обављен је трокртани опход литијском поворком око храма, а затим је пресечен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је млади господин Марко Стевановић из Белотинца са својом супругом Аном и ћерком Недом. За домаћина славе за наредну 2017. годину пријавио се господин Александар Јанковић који живи у Белотинцу, а родом је са Косова.
BelotinceОве године прославу празника Светог Романа у Белотинцу увеличала је својим наступом дечја фолклорна група из села Јасенице код Дољевца получасовним наступом кроз сплетове народних игара и песама. Деца из села Јасенице су заокупила пажњу присутних парохијана и измамили пуно њихових осмеха и аплауза. Желимо овом приликом да се захвалимо господину Братиславу - Банету Насковићу, организатору програма у Јавној библиотеци у Дољевцу, који је и уприличио наступ дечјег фолклора. Такође изражавамо захвалност господину Гагу Јеремићу из Новог села који је својим аутобусом обезбедио бесплатан превоз деце од Јасеница до Белотинца. Након наступа за децу – чланове фолклора обезбеђено је пригодно послужење.
На самом крају, захваљујемо се овогодишњем домаћину славе Марку Стевановићу и његовој породици на усрђу и трудољубљу, јер су угостили у парохијском дому на ручку готово осамдесет људи на дан Светог Романа у Белотинцу.
Кроз радост данашњег празника која се могла очитати и видети на лицима многих присутних парохијана, можемо заиста говорити о изобилном благослову и величини Светог Романа Ђунишког Чудотворца, баш као што је у самом Светом Писму речено: „Диван је Бог у Светима својим“. Благодаримо смо Господу Богу, Мајци Божјој и Светом Роману за изобилу духовну радост на овај празник и за све њихове дарове и заштиту која нас прати кроз све дане живота нашега. Амин.