23 20180829BelotinacSveti RomanSECENJE KOLACA 1

Православни празници су за чланове Цркве одувек били дани радости у којима су се они предавали Богу и ближњима најпре кроз Свету Литургију, а затим и кроз остала богослужења и дела Господу угодна. У настојању да се очува таква аутентична хришћанска пракса, у Црквеној општини Белотинац су чланови црквеног одбора уложили напоре за адекватне припреме за храмовну славу – празник Светог Романа, 29. августа.

Прослава храмовне славе започела је празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом. На вечерњем богослужењу, уз бројне парохијане, били су присутни и овогодишњи домаћини-колачари Зоран Петковић и његова посестрима Љиљана Тодоровић, који живе у Паси Пољани. Након богослужења домаћини су приредили пригодно послужење за све присутне.

Свету Литургију, на дан празника Светог Романа у Белотинцу, служило је једанаест свештеника, а богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Раша Петровић. Храм је био препун верних људи током литургијског богослужења. По завршетку Литургије обављен је трократни опход литијском поворком око храма, а након тога је пресечен славски колач. За наредну годину за домаћина славе пријавила се госпођа Тања, родом из Паси Пољане.

Пажњу свих присутних привукла су мала деца у народним ношњама - чланови фолклорног друштва из Чапљинца. Она су извела сплет традиционалних народних игара под руководством њиховог наставника физичког васпитања, господина Мирослава Стојковића. Захваљујемо се на њиховом труду да увеличају прославу празника Светог Романа у Белотинцу.

Велике напоре уложили су и домаћини-колачари Зоран и Љиљана јер су се побринули за издашна послужења у трпезарији парохијског дома. Сви присутни били су услужени, како деца фолклора, тако и остали одрасли гости. Том приликом, испуњеном празничном радошћу, када су људске душе пријемчивије за дубље истине вере, обратио се отац Раша свима присутнима топлим пастирским речима и поукама.

Нека је хвала Светом Роману и Мајци Божијој за диван празнични дан, а слава и поклоњење Богу Небескоме, Светој Тројици, сада и увек и у векове векова. Амин.

Аутор: СВЕШТЕНИК АЛЕКСАНДАР СТАМЕНКОВИЋ

{oziogallery 1788}