2 rom 08

У недељу, 27.2.2022. године, ходочасници белотиначке парохије су аутобусом фирме „Глобус-бус” из Ниша обишли три манастира:
‒ манастир Светог Стефана код Липовца,
‒ манастир Светог Романа код Ражња и
‒ манастир Покрова Пресвете Богородице код Ђуниса.

Након одслужене Литургије у храму Светог Романа, педесет и четворо поклоника кренуло је аутобусом из Белотинца око 10.30 часова према свом првом одредишту, у манастир Светог Стефана код Липовца, где су пристигли око 11.30 часова. Време проведено у храму уз паљење свећица и уз личне молитве пролазило је брзо. Након тих првих пола сата у манастиру, верници су се упутили у манастирску продавницу где су куповали духовне књиге, молитвенике, освећена уља и др. На поласку из манастира, нешто пре 13.00 часова, поједини парохијани имали су среће да сретну оца Дионисија и да узму његов благослов, на чему му се усрдно захваљујемо.

Отац Николај нас је дочекао у дворишту манастира Св. Романа око 14.00 часова и одмах упутио у манастирску трпезарију где је уз пригодно послужење надахнуто беседио присутним ходочасницима читав школски час. Верници су веома пажљиво пратили његово излагање на тему поста, братољубља, причешћивања итд. Одмах након тога смо се упутили у храм где је отац Николај прочитао молитву за здравље поклоницима и где је над моштима Светог Романа Чудотворца помазао освећеним уљем све присутне. Верници су обишли и манастирску продавницу током преосталог времена, све до поласка из ове Светиње око 15.30 часова, испраћени од оца Николаја исто онако хришћански топло и усрдно као што смо и дочекани.

Величанствена архитектура храма и околних здања манастира Ђунис сама по себи је оставила без даха многе поклонике који по први пут обилазе ове Светиње. По доласку у 16.00 часова, упутили смо се одмах у храм где су нас две монахиње усрдно дочекале и поделиле иконице придошлим верницима. У храму је прочитана молитва за здравље поклоницима, а потом су они сишли до Богородичиног извора. Парохијани белотиначке парохије имали су још једном прилику да се окрепе манастирским чајем, кафом и колачима у новосаграђеном манстирском конаку. Манастир смо напустили нешто пре 17.30 часова и стигли у Белотинац око 19 часова.

Благодарни смо Господу Богу, Мајци Божијој и Светом Роману на предивном дану и благословима које смо понели из Светиња које смо обишли. Захвални смо и Његовом Преосвештенству Епископу нишком Господину Арсенију на благослову који нам је дао за ово ходочашће. Благодаримо сестринству манастира Липовац и оцу Дионисију на топлом благослову. Благодаримо неизмерно оцу Николају на духовним поукама и топлој беседи током које су могле да се примете многе сузе на лицима поклоника. Захвални смо веома и сестринству манастира Ђунис на дочеку и на поклоњеним иконицама. Ходочасници су веома задовољни путовањем. Питају: „Када ће бити следеће поклоничко путовање?” и „Зашто се то чешће не организује?”...

Очекујући погодне околности за наредно ходочашће, поздрављамо све оне који читају овај текст и позивамо их да нам се прикључе на следећем ходочасничком путовању и на недељним Светим Литургијама у храму Светог Романа у Белотинцу.

{oziogallery 2671}