zaplanje04За празник Св. Тројице први пут после много година паузе окупио се већи број углавном младих мештана тј викендаша у новијој Цркви Св. Јована, где је уз молитву пресечен славски колач.

zaplanje03Нови парох заплањске парохије Драган Станковић поздравио је окупљене, објаснио значај празника и позвао мештане на обнову новије цркве Св. Јована из 19в. и старије Св. Тројица из 17 в. чији су темељи много старији. На новијој Цркви је промењен кров и столарија, неопходна је унутрашња обнова.

zaplanje02Старија црква је у веома лошем стању, већ годинама је откривена, тако да је потребна бар привремена заштита. У овој цркви су правим чудом очуване сатре предивне фрески и неопходна је њихова заштита.

zaplanje01Неопходна је и хитна обнова звонаре којој прети да падне звоно.

zaplanje05У непосредној близини налази се најстарија школа у Заплању у којој одавно нема ђака, али ако би се обновила била би одлична за летњу школу веронауке или планинаре. Село Ћелије се налази само 7 км од Гаџиног Хана у самом подножју планине на 800 м надморске висине. Заинтересовани донатори могу да се јаве свештенику Драгану Станковбићу 063/8 339 639 или председнику села Срђану Цветковић 063/7078954.
Подигнимо Заплањске Цркве, обновимо себе.