аааа

Јереј др Бобан Димитријевић, професор Призренске богословије Светог Кирила и Методија привремено у Нишу, у сусрет празнику Светог Василија Острошког, одржао је у среду, 09.5. надахнуто предавање посвећено овом светитељу у сали Цркве Светог Цара Константина и Царице Јелене.
Ова тема је привукла велики број заинтересованих хришћана, који су пре самог предавања присуствовали Акатисту Светом Василију, који је служио протојереј Предраг Радосављевић, старешина храма.

Отац Бобан у првом делу свог предавања указује на историјске околности 16. и 17. века и дочарава тежак положај српског народа – са једне стране заточеног у Отоманском царству, а са друге под сталним притиском папских легата и у страху од унијата са Запада. Тада на трон Митрополије такозване Западне, а касније и све Херцеговине, ступа веома млади епископ Василије, који враћа стару титулу митрополит Захумски и на тај начин делује не само као бранилац Православља, већ и као чувар српске историје и наслеђа, а против римске пропаганде. Неуморан у подвизима молитве и поста, читавог живота бодри свој народ и учвршћује га у вери, а снагом молитве чини бројна чудесна исцељења. Врло брзо се, како каже отац Бобан: „народ уверио у узвишеност његовог испосничког живота и заиста га је за живота сматрао светим... ...На Светитељу острошком се остварују речи пророка Давида: Нећеш дати да светац твој види труљења, и на његовом гробу почињу да се дешавају бројна чуда која и до данас не престају.“

О небројеним чудима Светог Василија говори јереј Бобан у другом делу свог предавања, а нарочиту пажњу посвећује сведочанствима нашег савременика и великог духовника – оца Јоила, који је од августа 1991. године пуних девет година био чувар кивота Светог Василија.

На самом крају свог предавања, отац Бобан сведочи о сусрету са Светим Василијем из личне перспективе, а на тај начин позива и сваког од нас да посетимо Острог и искусимо исцелитељску моћ овог Божјег угодника и живог светитеља.

Линк за преузимање предавања:

https://we.tl/pyCshcAQB9

аааааааааааааа