DSC 0114

У недељу, 31. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле, на дан када молитвено славимо Светог пророка Данила и Свете Преподобномученике ђакона Авакума и игумана Пајсија.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протојереј Борислав Стаменковић, протојереј Миодраг Павловић, протојереј Владица Савић, јереј Никола Миљковић,  протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић, а Свету Литургију пратило је појање црквеног хора "Бранко", који је предводила госпођа Сара Цинцаревић.

На Светој Литургији данас јечитан одељак Јеванђеља по Луки, који је познат као „Прича о великој вечери“.

Након тога је Владика Арсеније одржао надахнуту беседу у којој нас је подсетио да се морамо одазвати када нас Бог позива за своју трпезу, а не, као што су то чинили позвани из прочитане „Приче о великој вечери“,стављајући испред Створитеља свега материјалног и нематеријалног, стечено богатсво, посао или породицу.

У својој беседи Владика нас је позвао и да на данашњи празник Материце славимо све мајке, али и све славне жене које су свој живот посветиле Богу, па нас је тако подсетио и на Свету царицу Јелену, мајку Светог цара Константина, Анастасију (Немањић), мајку Светог Саве и Кнегињу Милицу Хребељановић (преподобну Евгенију) супругу кнеза Лазара и мајку деспота Стефана Лазаревића.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Након Примања Светих Дарова и заамвоне молитве Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније уручио је архијерејске грамате команданту одреда Жандармерије у Нишу г. Ненаду Шћепановићу, као и Одреду Жандармерије у Нишу, за који је Његово Преосвештенство рекао да су пореднаших Небеских Чувара и они наши чувари, али на земљи.

На празник Материце, који Српска Православна Црква прославља друге недеље пред Рођење Богомладенца, данас се на Светој Евхаристији окупило много верног народа, међу којима највише младогсвета и деце. Чланице Кола српских сестара у Нишу окупљеној деци поделиле су пакетиће са слаткишима.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније


{oziogallery 1845}