DSC 0410

На дан када молитвено славимо првог Архиепископа и просветитеља српског Светог Саву, у недељу, 14/27. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле.

Преосвећеном Владики саслуживали су старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протојереј Борислав Стаменковић, протојереј Миодраг Павловић, протојереј Владица Савић, јеромонах Нектарије (Ђурић), јереј Владимир Стевановић, протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.

Након што су се Светим Христовим Тајнама причестили верници припремљени постом и молитвом, Владика нишки Г.Г. Арсеније одржао је надахнуту беседу о првом Архиепископу и Светитељу српском Светом Сави.

Његово Преосвештенство Епископ нишки рекао је у својој беседи да прослављајући Светога Саву у Његовом Лику прослављамо самога Господа нашега Исуса Христа.

Владика је истакао да је Свети Сава постао Свети Сава, зато што је био Христов - целим својим бићем, својим мислима, својим осећањима, својим животом, подсетивши нас на речи Светог Јустина Ћелијског који је говорио "да није Христа, Растко Немањић би остао Растко Немањић, а не би постао Свети Сава".

Владика је рекао да наши историчари и научници често превиђају и заборављају да је Свети Сава најпре био Светитељ и просветитељ Цркве Божје, па тек на другом месту књижевник, дипломата и све друго што нам је познато из историје.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Евхаристијско сабрање пратило је појање црквеног хора „Бранко“, који је завршницу Свете Литургије улепшао извођењем химне Светом Сави.

Учешће у данашњем евхаристијском сабрању узео је многобројни верни народ, а пре свега деца и млади, који су од Владике нишког на дар добили пакетиће у част данашњег празника Светог Саве – духовног заштитника свих школа у Србији, оних који уче и оних који их уче вери, побожности и Светосављу.
{oziogallery 1866}