20200725 205842 93 87 220 251 678
       Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је свечано празнично бденије у малом Саборном храму у Нишу у навечерје празника Сабор Светог Архистратига Гаврила у суботу, 25. јула 2020. године.
       Преосвештеном Владики саслуживали су протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић старешина Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Нишу, јеромонах Нектарије (Ђурић), протођакон Стеван Кричка и ђакон Предраг Пиперски.
       Након чина освећења петохлебнице, вина и уља, који је служио Владика нишки Арсеније, верни народ је помазан по целивању славске иконе. У наставку је служена и Јутарња служба.
       Лепоти службе допринело је појање певнице за којом су били врсни појци јереј Никола Миљковић, старешина храма Светог цара Константина и царице Јелене у Сврљигу, јереј Дарко Китановић, парох трећи при Храму Светог Луке, јереј Стефан Цинцаревић, парох седми при храму Светог цара Константина и царице Јелене, господин Миљан Коцановић, катихета Епархије нишке и господин Лука Миленковић, теолог.
На крају молитвеног чина отац Бранко Цинцаревић подсетио је верни народ да је ово 201. година ове дивне нишке светиње, чију су обнову уочи прославе јубилеја два века постојања, помогли многи ктитори, али да се љубављу многих овај храм и даље улепшава.
       „Смиреност и смерност су врлине, неблагодарност је грех“ обратио се отац Бранко верном народу говорећи о добротворима, рекавши и да „ми желимо да се та њихова дела прославе, да их Господ види и да буду пример свима нама.“
У навечерје сутрашњег празника, Владика нишки Арсеније доделио је грамате добротворима који су себе уградили у мали Саборни храм, док је Управа Саборног храма доделила захвалинице добротворима који помажу Саборни храм у Нишу.
       Архијерејске грамате за „за показану љубав према Светој Мајци Цркви и несебичну помоћ пруженој Саборном храму у Нишу“ добили су господин Павле Лаловић, приватни предузетник и председник Црквене општине нишке, господин Милош Милошевић, дипломирани електроничар и помоћник градоначелника Ниша, господин Небојша Коцић, председник Градске општине Медијана, госпођа Јасмина Јанковић из Ниша, господин Миодраг Живковић из Ниша и господин Момчило Ковачевић, адвокат из Ниша.
Црквена општина нишка и Управа Саборног храма заблагодарила је господину Ивану Михајловићу, директору РРА "Југ", господину Данијелу Симићу, директору фирме "Гросис" из Ниша, господину Драгомиру Цветковићу, власнику фирме "Графика Галеб" из Ниша, господину Душану Јовановићу, власнику фирме "Фрезер" из Ниша, госпођи Гордани Булатовић, господину Јовици Стојановићу, потпредседник Епархијског Управног одбора и члан Црквене општине нишке, господину Славољубу Србиноском, власнику фирме "Логос" из Ниша, господину Богољубу Пејовићу, власнику електричарске радње "Бојан и Богољуб", господину Војкану Станковићу, власнику велепродаје "Светлост", господину Петру и госпођи Татјани Стојановић из Монтреала (Канада), госпођи Душици Цинцаревић и црквеној цвећари, господину Ивану Мандићу, власнику фирме "Аманда" и госпођи Гордана Докић, дипломираној правници и власници ТВ Арт из Ниша.
       Управа Саборног храма је на крају свечаног празничног бденија приредила трпезу љубави за све окупљене.

       ИЗВОР: Радио ГЛАС
{oziogallery 2272}