DSC 0087aa

Град Ниш већ седамнаесту годину заредом обележава Светог цара Константина и царицу Јелену као градску славу. По традицији, поред домаћина славе – градоначелника града Ниша и представника јавног и културног живота града, светој архијерејској Литургији присуствују гости из земље и иностранства. Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Г. Иларион, служио је Епископ нишки Г. Г. Арсеније, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва тимочке и нишке Епархије: игуманa манастира Буково архимандритаКозме, игумана манастира Суково, оца Серафима, игумана манастира ВисочкаРжана, оца Рафаила, игумана манастира Светог Јована Богослова код Поганова, оца Мардарија, старешина свих нишких храмова, свештенства града Ниша и нишке Епархије. Током свете архијерејске Литургије, рукоположен је у чин ђакона Ђорђе Филиповић, службеник Епархије нишке.

Како се у Нишу на данашњи дан света Литургија служи једино у храму Светог цара Константина и царице Јелене, ова црква је заиста била премала да прими многобројни верни народ. Након свете Литургије и ломљења славског колача, Владика тимочки Иларион је у беседи поздравио своје домаћине – Епископа нишког Г. Г. Арсенија, градоначелника града Ниша г. Дарка Булатовића и његове сараднике, као и многобројне госте, запитавши се „…какво још знамење (наш народ) треба да доживи, да би нас заиста било у оном броју у храмовима и црквеним литијама како је то не само примерено, него у оном броју како је то благочестивом народу и Цркви и нашој држави потребно. Јер, шта нам је потребније од помоћи Божје у ова смутна времена…“ Преосвећени Владика Иларион је на крају пожелео да се и у наредним многим годинама уз Божју помоћ сабирамо да прослављамо заједно Господа.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Г. Иларион



Овом пригодом Епископ тимочки Г. Г. Иларион уручио је на поклон градоначелнику Ниша г. Дарку Булатовићу боцу вина из манастира Буково, са жељом да се и Ниш као познати виноградарски крај још више развија, а господин Булатовић се захвалио и свима честитао славу, са жељом да нам Бог да снаге да сачувамо породицу, земљу Србију и наш царски град Ниш и захвалио Владики на духовној помоћи и вођству.
{oziogallery 1723}