DSC 0073
У недељу, 2. јуна 2019. године у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу свечаним празничним бденијем са петохлебницом, које су служили Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Г. Стефан, викар Патријарха српског и настојатељ храма Светог Саве на Врачару и Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, отпочела је прослава градске славе Ниша – празник Светог цара Константина и царице Јелене.
Преосвећеним Владикама је саслуживало братство Храма Светог Саве на Врачару, заједно са свештенством Епархије нишке.

Упркос киши у току поподнева и вечери, храм је био испуњен верним народом, а учешће у Свечаном бденију узели су, поред бројног свештенства и монаштва Епархије нишке, и градоначелник Ниша г. Дарко Булатовић, градоначелник братског грчког Града Сереса г. Петрос Ангелидис, командант Копнене војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Жандармерије, Војске и Полиције, председници градских општина, градски већници и представници других јавних и културних институција града Ниша.

Благољепију Свете службе допринело је и појање Нишке црквене певачке дружине "Бранко", али и прелепо појање са обе певнице храма за којима су били неки од најбољих појаца Епархије нишке.

Након свечаног бденија, у храму Светог цара Константина и царице Јелене одржано је "Константиново вече", које је надахнутом беседом отворио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, након што је Академски хор Студентског културног центра (СКЦ) отпевао српски химну "Боже правде".

"Сваки се град поноси својим великанима који су му стекли име и углед међу осталим градовима широм света! Својим великим делима ти градски великани задужили су своје народе, своје државе, а многи од њих и читав свет. Наш народ је један од оних малих који се бројем оних који су великом храброшћу, или великим знањем, или великим умешношћу, постали велики у очима света! Отуда се усуђујемо дати себе назив: Мали народ Великих људи!" рекао је између осталог Владика нишки Арсеније.

Преосвећени Владика је рекао и како је наш народ један од оних који су сами бирали своје родитеље и да се нису зауставили једном оцу.

"Наш је први отац Свети Сава – он нас је родио народом оне 1219. родивши нас Духом као Цркву, која је свом народу стекла државу! Друге родитеље наш је народ изабрао у личностима Светих Кирила и Методија, словенских учитеља и просветитеља, да се њима роди, Словом и Духом, језиком и именом! Трећи, или можда боље рећи, први родитељи које је српски народ изабрао себи да њима буду рођени за име хришћанско а тиме и за вечност, јесу ови славни и предивни Свети које данас прослављамо – Свети Цар Константин и мајка његова царица Јелена. И ту на историјску сцену, на „мала врата“ ступа наш древни град, бивајући почаствован да се назове родним градом првога хришћанскога цара." истакао је Владика нишки Арсеније

Након беседе је Преосвећени Владика симболично предао Константинов Лабарум градоначелнику Ниша г. Дарку Булатовићу.

Након кратког обраћања градоначелника Академски хор СКЦ-а у Нишу извео је две конпозиције Стевана Стојановића Мокрањца.

На дан празника Светог цара Константина и царице Јелене, у понедељак, 3. јуна 2019. године од 9 сати Свету архијерејску Литургију служиће Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније у храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу .

Истог дана од 19 сати у Светосавском дому у Нишу биће одржана Свечана академија у част градске славе.

Извор: Радио Глас
{oziogallery 1969}