Са одобрењем архијерејског намесника првог нишког, у суботу 30. 8. 2014.год. на дан Светог мученика Патрокла и Светог мученика Мирона, а у попразнству Успенија Пресвете Богородице, служена је Света Литургија у Новом селу на освештаним темељима будућег храма посвећеног Светом апостолу и јеванђелисти Марку.
Ово је први пут да се у овом селу служи Света Литургија те је за мештане ово био велики и историјски догађај од изузетног значаја за духовни напредак и даљу градњу храма. Мештани Новог села подижу Божији храм на предивном месту код дрвета бреста – записа старог око 400 година. Имају жељу, за шта је и наш Преосвећени владика дао свој архијерејски благослов, да будући храм буде црква брвнара оригинална у нашем крају.
На овој Светој Литургији је служило пет свештеника, а началствовао је протосинђел Хаџи Сава Ђорђевић. Саслуживали су протојереј Дејан Јовановић, јереј Горан Радовић, јереј Марко Милетић и парох јереј Жарко Милетић. Присуствовало је више од стотину житеља Новог села и околине, а за певницом је прелепо певало десет појаца- богослова, теолога и вероучитеља. Богонадахнутом беседом поучио је верни народ протојереј Дејан Јовановић. Причестило се више верника, понајвише деце.
NovoSeloНа крају, парох јереј Жарко Милетић и чланови црквеног одбора за изградњу храма у знак благодарности за приложена средства уручили су захвалнице двојици приложника. Затим су известили присутни народ о прикупљеним новчаним средствима и плановима за даљу изградњу храма. Указали су на специфичност градње цркве брвнаре која се брзо гради али је предходно потребно прикупити сав новац, што извођач радова захтева. До сада је прикупљено око половине потребних новчаних средстава. Народ је замољен да и даље настави са прилагањем новца како би довршили ово богоугодно дело.

Ко цркви даје Богу позајмљује


парох чокотски јереј Жарко Милетић
контакт тел. 065-2345663