На Бадњи дан, 6. јануара, 2023. године, у Цркви Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу служена је Литургија Светог Василија Великог.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Миломир Павловић, уз саслужење архијерејског намесника топличког протојереја-ставрофора Слободана Петровића и протојереја-ставрофора Милана Роглића, свештеника у пензији.

За певницом су били протојереј Никола Илић, старешина храма, протојереј Немањa Симић, господин Данило Ђорђевић, студент ПБФ-а у Фочи, и господин Милош Гашевић, ђак Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу.

Торжеству свете Литургије допринело је појање хора „Свети Прокопије” из Прокупља, под диригентском палицом госпође Сање Стојковић Антовић.

Храм је био испуњен великим бројем верног народа, који је узео учешће у молитви и у Светој Тајни Причешћа.

Отац Миломир је произнео пригодну беседу у току Литургије о значају Господа Исуса Христа за наше животе и о празнику Божића.


Према традицији, Бадње вече уочи Божића у Прокупљу прослављено је празничним бдењем у цркви Светог Прокопија у Прокупљу, које је служио протојереј Миломир Павловић, уз саслужење протојереја Драгана Миленковића и протојереја Ненада Милосављевића.


За певницом је било братство храма, а и црквени хор "Свети Прокопије" из Прокупља је узео учешће у празничном богослужењу. 


Затим се традиционално у порти храма приступило освећењу и паљењу бадњака, ломљењу чеснице и ватромету пред више хиљада окупљених Прокупчана.


У присуству великог броја верника, старешина храма протојереј Никола Илић поздравио је све хришћанским поздравом „Христос се роди“ и произнео надахнуту беседу.


Прота Никола је поздравио градоначелника Прокупља Милана Аранђеловића и захвалио се дародавцима чеснице СЗТР "Чутура", који је даривао и златник, као и златари "Раца", која је даривала један златник и два сребрењака. Свој допринос обележавању Бадње вечери дала је и пекара "Јосифовић", која је умесила и испекла чесницу, као и фирма „Прокупац - Прокупље“, чија ракија је грејана у казану.

 

На дан када славимо празник Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, у суботу 7. јануара 2023. године, у Цркви Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу служена је Литургија Светог Јована Златоустог.

Свету Евхаристију служио је старешина древног прокупачког храма протојереј Никола Илић, уз саслужење протојереја Драгана Миленковића и протојереја Ненада Милосављевића.

За певницом је било братство храма, а торжеству Свете Литургије допринело је и појање хора „Свети Прокопије” из Прокупља, под диригентском палицом госпође Сање Стојковић Антовић.

Храм је био испуњен благочестивим народом, који је заједно са најмлађим светосавцима дошао да прослави Бога дивног у Светима својим и узео учешће у молитви и у Светој Тајни Причешћа.

 

У суботу, 7. јануара 2023. године, када Српска Православна Црква молитвено прославља Рождество Христово – Божић, у Цркви Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу служена је и друга јутарња Литургија Светог Јована Златоустог.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Архијерејски намесник топлички, протојереј-ставрофор Слободан Петровић, уз саслужење свештеника у пензији протојереја-ставрофора Милана Роглића, протојереја Миломира Павловића и протојереја Немање Симића.

За певницом су били старешина храма протојереј Никола Илић, господин Душан Митић, студент четврте године ПБФ-а у Београду, и апсолвент ПБФ-а у Београду Стеван Петровић, док је на Литургији одговарао део црквеног хора „Свети Прокопије” из Прокупља.

Многобројни верни народ узео је учешће у молитви и у Светој Тајни Причешћа.

Божићну посланицу Патријарха српског г. Порфирија окупљенима на Светој Литургији прочитао је протојереј Немања Симић у току празничног богослужења.

 

У недељу тридесету по Духовдану, 8. јануара 2023. године, када Српска Православна Црква молитвено прославља Сабор Пресвете Богородице, у Цркви Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу служена је Литургија Светог Јована Златоустог.

Евхаристијским сабрањем началствовао је свештеник у пензији протојереј-ставрофор Милан Роглић, уз саслужење протојереја Ненада Милосављевића.

За певницом су били старешина древног прокупачког храма протојереј Никола Илић и господин Данило Ђорђевић, студент ПБФ-а у Фочи.

Торжеству свете Литургије допринело је појање хора „Свети Прокопије” из Прокупља, под диригентском палицом госпође Сање Стојковић Антовић.

Храм је био испуњен великим бројем верног народа, који је узео учешће у молитви и у светој тајни Причешћа.

 

У понедељак тридесет први по Духовдану, 9. јануара 2023. године, када Српска Православна Црква молитвено прославља Светог првомученика и Архиђакона Стефана, у Цркви Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу служена је Литургија Светог Јована Златоустог.

Свету Евхаристију служио је парох четврти прокупачки протојереј Немања Симић.

За певницом су били свештеник у пензији протојереј-ставрофор Милан Роглић, старешина древне прокупачке светиње протојереј Никола Илић, господин Стеван Петровић, апсолвент ПБФ-а у Београду, и матурант нишке Богословије господин Милош Гашевић, док је на Литургији одговарао део црквеног хора „Свети Прокопије” из Прокупља.

Верни народа је узео учешће у молитви и у светој тајни Причешћа.

 

Извор: Радио Глас Епархије нишке