DSC 0103BOSNJACE

Његово Преосвештенство Епископ Нишки Г. Г. Арсеније је у недељу 16. септембра, служио Свету архијерејску Литургију у храму Свете преподобномученице Параскеве у месту Бошњаце код Лебана, седишту јабланичког намесништва Епархије нишке. Саслуживали су протојереј-ставрофор Зоран Стојановић, архијерејски намесник власотиначки, протојереј Марко Адамовић, архијерејски намесник први лесковачки, протојереј Дејан Станковић, архијерејски намесник други лесковачки, протонамесник Далибор Стефановић, архијерејски намесник јабланички, јереји Стојан Пејић, Живојин Стоилковић, Небојша Стојановић, Дејан Димитријевић, Бобан Вуковић, Драган Младеновић, Горан Корда и јерођакон Нектарије (Ђурић). У Светој Литургији учешће су поред мноштва верног народа узели и представници Војске Србије и председници општина Лебане и Медвеђа – господин Иван Богдановић и господин др Небојша Арсић.

Током Свете Литургије, у чин протојереја су унапређени презвитери Стојан Пејић, свештеник из Лебана и Далибор Стефановић, архијерејски намесник јабланички. Архијерејском граматом је одликован протојереј ставрофор Милорад Нишкић, заслужан за обнову и градитељство у црквеној општини Бошњаце.

У својој архипастирској поуци Преосвећени Владика нишки је беседио о талантима, односно о томе чему човек треба да тежи у свом животу, подсетивши верни народ да „ако не радимо на себи и не развијамо оне благодатне дарове Духа Светога, онда ће нам се ти дарови благодетни одузети… Не мисли се на материјалне овоземаљске дарове, већ на оне Небеске, духовне... Онај који не буде радио на себи и не развија те своје дарове и не живи онако како Господ у Јеванђељу заповеда, узеће му се и они благодатни дарови које је добио, а додаће се ономе који те своје духовне дарове развија... ...Порука данашњег Јеванђеља (је) да су она духовна, Небеска добра и блага изнад оних материјалних и земаљских која су пролазна.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави, где се архијерејски намесник јабланички протојереј Далибор Стефановић захвалио свим гостима, а посебно представницима јавног живота на присној сарадњи са Црквом, јер је то нарочито важно у општинама југа Србије.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније је касније током дана у пратњи председника Општине Лебане и свештенства обишао храм Светог Николе у месту Тогочевце и ново саграђени храм Светог Јована у насељу Пертате.

Постоје претпоставке да је храм Свете преподобномученице Параскеве у Бошњацу подигнут у XIV или XVI веку. Почетком прошлог века Цркву обновио је вођа јабланичких устаника у Првом српском устанку, Карађорђев бимбаша Цветко Врановачки. Најзначајније реновирање саме цркве урађено је 2006. године за време службовања протојереја Благоја Благојевића. Реновирану Цркву је 8. августа 2006. године посетио и одслужио Свету архијерејску Литургију тадашњи Епископ нишки, садашњи Патријарх српски Господин Иринеј. По доласку оца Дејана Димитријевића 2007. године, наставило се са уређењем храма и црквеног дворишта. Свечано отварање парохијског дома уприличено је августа 2010. године.
Бошњаце је највеће сеоско насеље у општини Лебане у Јабланичком округу.
{oziogallery 1786}