У понедељак, 28. августа 2023. године, на дан празника Успења Пресвете Богородице, који Тијабарска црква у Пироту, као и сам Град Пирот, прослављају као своју крсну славу, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније предводио је свечану празничну литију. 

Литијски ход започет је у порти пиротског храма Успења Пресвете Богородице, а након проласка главним градским улицама, окончан је испред зграде Општине Пирот.

Овде је, поводом градске славе, извршено освећење славских дарова и резање славског колача. Преосвећени Владика честитао је свим грађанима Пирота славу, пожелевши сваког благослова молитвама Пресвете Богомајке, захваливши притом и Граду Пироту за велики труд и допринос на пољу очувања историје и духовности овога краја. 

Тим поводом, руком Његовог Преосвештенства уручене су грамате градоначелнику Града Пирота господину Владану Васићу, председнику пиротске Црквене општине господину Драгану Красићу и председнику "Спортског центра Пирот", господину Ненаду Ђорђевићу, због делатно приказане љубави према Мајци Цркви и помоћи пружене обнови пиротских светиња.

У наставку, посећена је и стара пиротска црква Рођења Христовог, у којој су у току радови на рестаурацији импозантног иконостаса из 19. века, који већ вековима краси овај храм. Рестауратори су представили резултате досадашњег рада, упознавши све присутне са тренутним, као и даљим током радова на обнови овог иконостаса.