Са благословом Епископа нишког г. др Јована, мушки ансамбл Црквено певачког друштва ''Бранко'' и ове године, последњих дана августа, поклонио се највећој српској светињи. Традиција ходочашћа на Хиландар у овом хору траје већ пуних двадесет година. У овогодишњем саставу ходочаника било је људи који су први пут видели Свету Гору те давне 1994. године, оних који су у организацији хора већ неколико пута посетили Хиландар, као и извесног броја младића – хорских певача који су ову светињу походили први пут.
HorBrankoHilandarНа челу овогодишње групе поклоника нашла су се четворица угледних нишких свештеника. Први пут после десет година на путивање са Црквено певачким друштвом ''Бранко'' пошао је и старешина Саборног храма у Нишу, који је матична црква овог хора. Тако се у финансијској и моралној подршци Епархије нишке и Саборног храма манифестовало заједништво читаве Цркве у мисији Црквено певачког друштва ''Бранко''. Хор је први пут у својој историји кренуо правцем Свете Горе у обједињеном саставу старије и млађе поставе, на челу са диригенткињама г. Саром Цинцаревић и г. Јованом Микић. Женски део хора и дечаци из млађег ансамбла задржали су се у обалском месту Јерисосу, учествујући на литургијама у хиландарском метоху Каково. Чланице Црквено певачког друштва ''Бранко'' и овог пута су са великом пажњом и љубављу испратиле и дочекале своје пријатеље, браћу, веренике и супруге, пратећи у молитвама и мислима читаво њихово светогорско путешествије. Вече уочи поласка на погодном месту у Јерисосу, један од чланова хора, професор богословије Ивица Живковић, одржао је једночасовно предавање о значају манастира Хиландара, које су сви хористи и пријатељи с пажњом слушали, а присутни свештеници у живом разговору удопуњавали.
Током дводневног боравка на Светој Гори, наши поклоници имали су прилике да уживају вековном традицијом утемељено манастирско гостопримство, присуствују шест часова дугим ноћно-јутарњим богослужењима, једу заједно са монасима у древној хиландарској трпезарији, посете знамениту хиландарску ризницу и на тренутак искусе благодат најозбиљнијег духовног начина живота на читавој планети. Осим Хиландара они су, пешачећи светогорским стазама и пловећи транспортним бродићем, посетили још два светогорска манастира – суседни Есфигмен и нешто удаљенији Росикон. У овој другој атонској светињи, мушки ансамбл је на молбу руских монаха отпевао неколико композиција. Тада је први пут пред чланове хора стао млади диригент г. Андреј Цинцаревић, припадник треће генерације хоровођа Црквено певачког друштва ''Бранко'' из ове знамените нишке породице.
Међу пропратним активностима хора оприликом овог путовања вреди поменути обилазак Аристотеловог родног места Стагире, пропраћен пригодним говорима које су припремили чланови хора, г. Емилија Радмиловић и проф. Ивица Живковић, као и посету сестрама манастира Аспровалта, где су певачи одржали помен великом добротвору српске деце, упокојеном оцу Теофилу. Приликом повратка многи чланови хора помоћу разгласа изнели су своје утиске, што је допринело остварењу образовне сврхе овог ходочашћа и још једном показало да је Црквено певачко друштво ''Бранко'' заједница у којој се новије генерације града Ниша на најбољи начин уче својој вери.