Akademija

У понедељак 03. јуна 2019. године, одржана је свечана академија у славу и част Светог цара Константина и царице Јелене у Светосавском дому у Нишу.

Свечани програм је почео пројекциом филма „Константину у част“, аутора Зорна Величковића и покровитеља градске општине Медијане.

Након што је НЦПД „Бранко“, отпевала националну химну, водитељ програма г. Владица Јованчић је позвао Његово Преосвештенсво Епископа нишког Г. Г. Арсенија да одржи беседу о животу Светог цара Константина и његовом значају за хришћанство.

У свом излагању Епископ нас је позвао „да и данас чувамо Константиново наслеђе, и наслеђе наших светих предака који се темеље на непролазним хришћанским вредностима. Религијска политика светог цара Константина била је политика верске толеранције. Толеранција оставља по страни питање истинитости нечије вере или става. Она је искључиво наш однос према другоме који другачије мисли или верује. Христос је свима који верују у Њега дао нови и непроцењиви дар познања Истине и хришћани су дужни да тај дар понуде и другима али никада насилно. Истина и насиље нису ни појмовни, а ни практични пар који би се уклапао у хришћанско разумевање сведочења и ширења хришћанства. Истина и љубав јесу тај појмовни пар и највиши гарант верске толеранције“.

„Ово је порука и значај празника који прослављамо. Дужни смо да љубав и мир према свима покажемо, да их не намећемо, већ да их животом, као оруђем којим су се служили Божији угодници, покажемо како на делу изгледа преображени – охристовљен човек, чијим срцем влада Господ, а језиком и делима мир!“, закључио је Преосвећени Владика.

Затим је уследио богат културно-уметнички програм. Поред НЦПД „Бранко“, под диригентском палицом гђе. Саре Цинцаревић, наступали су и солисти школе певања Снежане Спасић – г. Милан Смиљковић и гђа. Јулија Петровић, солиста академског хора СКЦ-а г. Марко Милисављевић, млади чланови академског позоришта и академског фолклорног ансамбла „Оро“ СКЦ-а, гђа. Снежана Петровић, гђа. Драгана Јовановић и г. Мирослав Јовић, глумци нишког Народног позоришта. 

О историји града Ниша говорио је професор др Горан Максимовић.

Напоследку присутнима се обратио и домаћин академије г. Дарко Булатовић, градоначелник града Ниша.

 
{oziogallery 1971}