Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, хор НЦПД "Бранко" је 10. новембра одржао концерт на познатом Међународном фестивалу духовне музике у италијанском граду Порденоне, у барокној конкатедрали Светог Марка смештеној у старом језгру града.
 
Међународни фестивал духовне музике није такмичарског карактера и одржан је 32. пут у том италијанском граду.
 
"НАДА, коју је својим извођењем у конкатедрали Светог Марка претворио у музику један од најпрестижнијих светских хорова, хор „Бранко“ Саборног храма Свете Тројице у Нишу са дирегентом Саром Цинцаревић", речи су тамошње музичке критике и јавности, којим је описан наступ нишког хора.
 
Бројна публика је дугим аплаузом "наградила" наступ хора "Бранко".
 
"Престижни српски хор је на 32. Међународном фестивалу духовне музике у граду Порденоне представио репертоар српских православних литургијских композиција балканске традиције, као и дела Сергеја Рахмањинова и Петра Илича Чајковског. Музика коју изводи хор "Бранко" из Ниша је добро позната не само у православним земљама, већ и у католичким црквама византијског обреда", преносе италијански медији, на челу са прилогом на националној РТВ кућом РАИ.
 
"Веома сам почаствован учешћем хора „Бранко“ из Ниша на нашем фестивалу, јер је донео звуке духовности православне Литургије, коју је певао "велики хор" и са великим професионализмом. Надам се да ће се наша сарадња наставити у блиској будућности", казао је директор фестивала, професор камерне музике у Трсту, маестро Франко Калабрето (Franco Calabretto).
 
Након наступа у граду Порденоне, хор НЦПД "Бранко" је у недељу 12. новембра својим певањем дао допринос торжеству Свете Литургије у Саборном храму Светог Ћирила и Методија у Љубљани.
 
У храму препуном верника, Свету Литургију служио је старешина храма протојереј Борислав Ливопољац, заједно са старешином нишког Саборног храма Свете Тројице протојерејем-ставрофором Бранком Цинцаревићем и свештеницима Митрополије загребачко-љубљанске.
 
 
На извештају благодаримо господину Здравку Стојнићу, представнику за медије НЦПД "Бранко".