СВЕЧАНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ

28.10.2012.SvetosavskiНедељно вече у сали Духовног центра у Нишу било је вече радости коначне презентације свих пројеката и дела које је Епархија нишка на челу са својим Предстојатељем Владиком Јованом приредила у сусрет великој јубиларној прослави 2013. У родном граду светог Цара Константина.

Свечаност је започела појањем Црквеног хора „Бранко“ и поздравним словом Преосвећеног Владике.

Нишкој господи презентован је велики труд Епархије нишке на разним пољима како духовним, тако и културолошким, просветним и хуманитарним.

Представљена је нова књига беседа Патријарха српског Господина Иринеја изговорених са свештене катедре нишких Епископа, књига о Часном и Животворном Крсту, Монографије Икона Христа и Икона и химна Богородици као круна богословског стваралаштва из ове области; Документарни филм „Константиново наслеђе“;пројекат будуће Богословске Високе школе у Нишу и хришћанско-културолошког смера у гимназији; на пољу мисионарског рада у сарадњи са Библијским друштвом Епархија ће својим Епархиотима поделити 55. 000 примерака Светог Писма Новог Завета; пројекат оснивања народне кухиње чека своју реализацију; промовисан је и Епархијски сајт са својим Богослужбеним водичем, као и сајт свети Јован Златоусти који се бави превођењем дела овог великог Оца и Учитеља Цркве Христове.

Данашњи догађај од великог је значаја за будућа очекивана збивања у Епархији нишкој, доказ да уз молитву и труд можемо у границама својих могућности уградити себе и све житеље овога века у славну прошлост великог и равноапостолног Цара Константина и у жељно исчекивани живот у будућем веку Царства Небеског.Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »

Пројекти Епархије нишке у част 1700. годишњице Миланског ЕдиктаСа свешћу да су људи савременог доба жедни комуникације у свим облицима, Епархија нишка са одговорношћу дочекује велику годишњицу читавог хришћанства која је посебно везана за град Ниш. Припремљен је велики број пројеката у области издаваштва, образовања, градитељства, хуманитарне делатности, интернета, телевизије, музичке сцене. Један број тих пројеката је већ довршен, а на другима се пуном паром ради.


ИЗДАВАШТВО

28.10.2012.PatrijarhУ библиотеци „Источник“ Епархија нишка објављује књигу:
Патријарх Српски ИРИНЕЈ
ПОКАЈТЕ СЕ И ВЕРУЈТЕ У ЈЕВАНЂЕЉЕ
У књизи су објављене изабране архипастирске беседе, изговорене са катедре Епископа нишког 1975-2010. На једном месту, са захвалношћу су сабрани су неизбрисиви трагови пастирског деловања бившег епископа Нишког, садашњег Патријарха српског Иринеја.


28.10.2012.IkonaiHimna2После велике у црквеној и културној јавности веома запажене капиталне монографије посвећене Икони Христовој у издању Епархије нишке управо је изашла и књига Епископа нишког Јована ИКОНА И ХИМНА БОГОРОДИЦИ. Ово значајно теолошко дело о Пресветој Богородици, њеној улози у спасењу човечанства, њеном месту и значају у Богослужењу Православне Цркве, о Богородици као инспирацији духовних писаца и песника кроз векове, богато је илустровано иконографском грађом из православне традиције. Објављена је као двојезично издање, на српском и руском језику. Заједно са ИКОНОМ ХРИСТА ова књига остаје као један од незаобилазних трагова који овај црквени нараштај оставља будућим изучаваоцима православне културе, и у Србији и у свету, а у припреми је и трећи део својеврсног „иконографско-химнолошког триптиха“ – посвећен Светом цару Константину.28.10.2012.SvetiJovan1Поводом јубилеја, из штампе ускоро излази и први том ДЕЛА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ једног од највећих и духовно најплоднијих отаца Цркве. Ова књига, прва у низу из широког опуса једног од најзначајнијих отаца Цркве, подједнако је потребна и ученим теолозима као и свим осталим верницима. Велики беседник и истински хришћански педагог, Златоуст је, са једне стране, знао да на начин великог уметника своја најдубља осећања подели са слушаоцима, а са друге, и да, као Архипастир и духовник, препозна унутрашње потребе и осети покрете у душама својих слушаоца, и да им дa одговоре на најсложенија и најтананија питања. Књигу је превео са грчког и приредио Дејан Ј. Лучић


28.10.2012.OvimPobedjujТрудећи се да ради на високој култури и тиме одговори обавези коју су нам поставили велики преци од Светог Саве до данас, Епархија нишка се истовремено стара да за годину јубилеја припреми и популарна, мисионарска издања. Књига ОВИМ ПОБЕЂУЈ – КРСТ ХРИСТОВ, избор најбољих текстова светих отаца и савремених теолога о крсту – символу свих хришћана, направљена је са циљем да доспе до што већег броја верника у Епархији нишкој и то и старих и младих. Утолико је и њеном изгледу посвећена посебна пажња.


У сарадњи са Библијским друштвом Србије Епархија нишка покренула је пројекат РЕЧ БОЖИЈА КОНСТАНТИНОВОМ ГРАДУ. У припреми је 55 000 примерака Светог Писма Новог Завета који ће бити подељени верницима нишке епархије. Ово издање је у преводу комисије светог Арх. Синода и са предговором о св. Константину и Едикту проф др Радомира Поповића.


Епархија нишка у сарадњи са Градом, Универзитетом и Народном библиотеком припрема и велику монографију о цару Константину која ускоро треба да изађе из штампе, а Центар за црквене студије прилаже прослави нови двотомни зборник у част Миланског едикта


У припремама је и покретање савременог и комуникативног часописа Епархије нишке.


ОБРАЗОВНА ДЕЛАТНОСТ

28.10.2012.ObrazovnaDelatnostНадамо се да ће у години јубилеја, после вишегодишњих и озбиљних припрема, нова академска година бити обележена и радом Богословског факултета Универзитета у Нишу, као и са увођењем новог смера – хришћанска култура – у гимназије.


ГРАДИТЕЉСТВО И ХУМАНИТАРНА ДЕЛАТНОСТ

28.10.2012.CrkvaSvetiCarKonstantinУ години јубилеја црквени живот биће интензивиран кроз обнављање живе Цркве у свом њеним аспектима. Тако и у бризи за сиромашни и страдални народ, отварањем народних кухиња, као и довршавањем започетих и подизањем нових храмова.


ИНТЕРНЕТ

У духу новог времена и према потребама генерације стасале уз рачунаре Епархија нишка посебну пажњу поклања развоју комуникације у дигиталним медијима. Портал Епархије нишке на веб адреси http://www.eparhijaniska.rs/rs/ постао је једна од највећих и најсавременије обликованих црквених презентација на интернету.
Осим редовног праћења догађа у епархији и упознавања са епархијским црквама и манастирима, ова презентација нуди и велики број занимљивих предавања на разноврсне црквене теме. Посебно су атрактивни садржији на презентацији груписани у „пројекте“. Осим већ познатих пројеката „Литургија“ и „Икона“ (са тв серијом рађеној по књизи епископа Јована), затим представљања дела светог Јована Златоустог у електронској форми.


За годину јубилеја у оквиру презентације посебно је припремљен БОГОСЛУЖБЕНИ ВОДИЧ. Ради се о једној врсти савремене мултимедијалне енциклопедије православног богослужења, са великим бројем објашњених појмова, фотографија, аудио и видео записа. Одмах по њеном „лансирању“ у интернет сферу, ова енциклопедија посебне врсте наишла је на одушевљен пријем код публике. Биће од велике користи како онима који хоће да се упознају са основама сложеног православног богослужења, али и онима који ће је користити као подсетник.

Посебно је занимљив и ЛИТУРГИЈСКИ ПРИРУЧНИК за особе са оштећеним слухом, са појмовником састављеним од видео клипова.

У припреми је и пројекат КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ који се односи на упознавање широке публике са могућностима које православна култура нуди савременом човеку.


ВИДЕО и ТЕЛЕВИЗИЈА

28.10.2012.KonstantinovoNasledjeНајвећи мисионарски пројекат који Епархија нишка прилаже прослави годишњице Миланског Едикта је документарна серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ (Православна култура – ХХI век).

Серија је направљена као дијалог Православне Цркве са Савременом културом света. КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ разбија уобичајене предрасуда да се о теми која интересује многе нема скоро ништа рећи – јер је Црква, ето, „ван овога света“. Пре седамнаест векова хришћанство је у личности цара Константина ушло у чврст загрљај са светом. У загрљају којим је Црква повела свет ка вечности Царства Божијег, настала је православна култура, која још увек није довољно позната чак ни православнима. Том посебном културом бави се ова серија.

У 6 једносатних епизода серија нас суочава основним проблемима на којима је „запела“ савремена цивилизација и одговорима на те проблеме које православље нуди. У првој епизоди тема је „проблем вредности“, у другој „проблем времена“, у трећој „проблем простора“, четвртој „проблем тела“, петој проблем „приче и језика“, шестој „проблем заједнице“.

Серија је снимана по највишим светским стандардима за ту врсту програма, уз коришћење велике документације, снимања на градским улицама али и у црквама и манастирима Ниша и Србије, уз учешће великог броја саговорника и игране сцене са статистима. Серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ динамично је монтирана са озбиљно урађеном постпродукцијом. Преговори о пласману на једној од већих телевизијских станица су у току, а управо је из штампе изашло троструко ДВД издање са комплетним садржајем серије и преводом на руски и енглески. Још нешто чиме ћемо као домаћини моћи да изађемо пред наше госте у години великог хришћанског јубилеја.

Серија је урађена у продукцији Епархије нишке по идеји и благослову Епископа нишког Јована. Сценарио и режија: ђакон Ненад Илић. Директори фотографије: Драган Ракићевић и Ђорђе Дружетић. Монтажа: Владимир Петровић. Музика: Александар Костић.

У оквиру недељне промоције пројеката Епархије нишке у Светосавском дому биће премијерно приказана и прва епизода ове серије.


МУЗИЧКИ ЕДИКТ

Посебну улогу у оквиру предстојеће прославе требало би да има Нишка Црквено - певачка дружина „Бранко“. Да подсетимо хор „Бранко“ основан је 1. Септембра 1887. год. при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. Хор је добио име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Већ пуних 125 година овај хор саслужује са нишким епископом и свештенством у нишком катедралном храму без престанка.

Садашњи диригент је гђа Сара Цинцаревић, под чијим уметничким руководством овај хор доживљава препород и постаје хор који превазилази границе Црквеног хора, познат не само у Србији већ и ван ње.

Од 2009. год. Црквено - певачка дружина „Бранко“ организује фестивал духовне музике Музички Едикт у Нишу на коме је у две године гостовало 35 ансамбала из 10 држава.
Досадашња успела издања Музичког Едикта се могу посматрати као припреме за велику прославу и премијерно издање овог фестивала у години јубилеја.