DSC 0075bbbbbbbbbbbbb

Уочи празника Светог Архангела Гаврила, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, присуствовао је празничном бденију у храму Сабора Светих Архангела у Нишу.

Његову Светост су у порти Саборног храма у Нишу претходно свечано дочекали Епископ нишки Г.Г. Арсеније испред многобројног монаштва и свештенства нишке Епархије, као и верног народа који се у заиста великом броју окупио да дочека свог некадашњег вољеног Епископа.

Храм Сабора Светих Архангела, у Нишу познатији као мали Саборни храм, вечерас је први пут након скоро две године отворен за верни народ на најлепши могући начин – празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Г.Г. Арсеније у присуству Његове Светости Патријарха српског. Овај храм наиме наредне године обележава 200 година од изградње, а у поменутом периоду обављена је опсежна рестаурација, како би храм био обновљен пред овај велики јубилеј.

Епископу Арсенију су саслуживали игуман Серафим (Мишић), протојереј-ставрофори Боги Цветковић, Добривоје Митровић и Бранислав Цинцаревић, протођакон Стеван Кричка и ђакон Ђорђе Филиповић.

На бденију су, поред Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја, присуствовали и генерал-потпуковник г. Милосав Симовић, градоначелник Ниша г. Дарко Булатовић, Командант одреда Жандармерије Ниш г. Ненад Шћепановић, председници градских општина, јавног и културног живота града Ниша… МалиСаборни храм вечерас је збиља био препун благочестивог верног народа који је учествовао у празничном бденију.

Његову Светост је на крају празничног бденија срдачно поздравио Владика нишки Арсеније уз добродошлицу и захвалност на „бразди коју је (Његова Светост) заорао на њиви Господњој пуних 36 година (јер је она) дубока и доноси стоструке плодове – град испуњен светињама и светиње испуњене народом Божјим“, као што је и овај храм у коме је Патријарх дочекан.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Извор текста и аудио снимака: Радио Глас
{oziogallery 1752}