20220105 082425 532

Обавештавамо верни народ Епархије нишке, све пријатеље, познанике и поштоваоце, да се у уторак, 4. јануара 2022. године, после краће и тешке болести упокојио у Господу протојереј - ставрофор Мирољуб Стојановић, умировљени парох и вишедеценијски старешина храма Св. Великомученика Пантелејмона у Нишу.

Прота Мирољуб рођен је уочи празника Преображења Господњег, 18. августа 1947. године, у селу Љуптен подно Јастребца, од оца Радоја и мајке Малине. После завршене основне школе у родном селу, са благословом блажене успомене Епископа нишког др Јована Илића, 1962. године уписује Богословију Св. Кирила и Методија у Призрену, коју завршава 1967. године. Исте године уписује студије на Православном богословском факултету у Београду, које завршава у року 1971. године. Од октобра исте године до јуна 1973. године борави на постдипломским студијама у Солуну, као стипендиста Грчке Православне Цркве. Јуна 1973. године, на Богословском факултету Солунског универзитета успешно је одбранио рад из области хришћанске педагогике " Васпитање по Св. Јовану Златоустом", чиме је стекао степен магистра богословских наука. Јула исте године ступа у брак са својом изабраницом Зорицом, са којом касније добија два сина, Константина и Александра. На празник Преподобног Романа Ђунишког, 29. августа исте 1973. године, бива рукоположен у чин ђакона руком блаженопочившег епископа жичког др Василија Костића, администратора Епархије нишке. Од 1. септембра исте године бива постављен на дужност епархијског ђакона, секретара епископа и секретара црквеног суда. Све поменуте дужности обављаће беспрекорно пуну деценију, као ђакон тројице Епископа : Јована Илића, Василија Костића и Иринеја Гавриловића, потоњег српског Патријарха. У презвитерски чин рукоположен је у великом нишком Саборном храму 23. септембра 1983. године, руком блаженопочившег Епископа нишког Иринеја, и постављен за пароха прве парохије при храму Св. Великомученика Пантелејмона у Нишу, где службује наредне три деценије, све до одласка у пензију 2013. године. Од 1990. године обавља дужност старешине поменутог храма. За време свог службовања успева да комплетно реновира, догради и прошири храм, реновира парохијски дом, изгради у порти црквену продавницу, а такође спроведе и велику духовну обнову, установивиши уставно богослужење по чему ће овај храм бити надалеко чувен. У црквеној сали, током дугог низа година војујућег комунизма, успео је да држи часове веронауке, чиме је створена једна велика и квалитетна генерација младих верника, од којих је један део ступио и у клир. Због доброг познавања грчког језика, редовно је био члан различитих делегација у сусретима Српске и Грчке Цркве. Такође, више деценија обављао је дужност црквеносудског тужиоца. За свој неуморни рад, одликован је 1997. године чином протојереја, а 2011. године и напрсним крстом од стране Патријарха српског Иринеја. После одласка у пензију 2013. године, отац Мирољуб наставља да неуморно служи у свим храмовима у Нишу и околини. Својим служењем стекао је велики углед мећу свештенством и народом.

Заупокојена Литургија биће служена у храму Воздвижења Часног Крста на нишком Новом гробљу у суботу, 8. јануара, са почетком у 8 часова, а по њеном окончању, служиће се опело новопрестављеном оцу Мирољубу.