Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Николе у Куршумлији

DSC08266Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Николе у Куршумлији
21. недеље по духовима на дан молитвеног помена св. мученика Арете, преосвештени Епископ Константиновог града Ниша, служио је свету Литургију у древној светињи, немањићкој царској Лаври манастиру светог Николаја мирликијског у Куршумлији, седишту древне белоцркванске митрополије, која се последњих векова налази у саставу дијацезе Нишке Епископије. 
Летопис ове древне светиње казује да у овом храму свету Литургију није служио Архијереј предходних сто и више  година, тако да је данашње сабрање у светој Служби Евхаристијској коју је Преосвећени Владика Јован служио било право оживљавање ове немањићке светиње. 

У току Свете Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Александра Живковића из Житорађе, а у достојанство протопрезвитера произвео презвитера Дејана Јовановића, сабрата Саборног Храма у Нишу.
Заједницу куршумлијске Цркве, наш отац и Епископ поучио је својим архипастирским словом.
Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »

Владика Јован је са својом пратњом и директором Завода за заштиту споменика  Г. Милетом Вељковићем обишао остатке манастира Пресвете Богородице иначе задужбине свете Анастасије српске, као и локалитет ранохришћанске базилике која се налази у непосредној близини Куршумлије.