У Галерији РТС-а представљена докуметарна серија Икона

3У Галерији РТС-а представљена докуметарна серија Икона
Данас је у Галерији РТС-а представљена документарна ТВ серија ИКОНА, рађена по књизи Епископа нишког др Јована (Пурића) Икона Христа – Људско лице Бога. Сценариу и режију серијала потписује ђакон Ненад Илић. Документарну серију су представили Епископ нишки Г. Јован, ђакон Ненад Илић, г. Божидар Николић, главни и одговорни уредник Културно-образовног програма; г. Миодраг Зупанц, главни и одговорни уредник Културно-образовног програма; а водитељ је била Мајда Ропрет Филиповић.

1Миодраг Зупанц је, на почетку представљања, истакао да и књига и серијал превазилазе границе наше земље. Иако је добре књиге тешко екранизовати, срећа је што Српска Православна Црква има ђакона Ненада Илића, који је успео да књигу прилагоди документарној форми. Божидар Николић је најавио да ће серијал почети са емитовањем у тренутку када почиње сезона крсних слава. Господин Николић је нагласио да су се до ова два серијала и телевизија и Црква тражиле, а да ове серије показују једну радикалну новину јер се више не односе на веру као нешто традиционално и обиачјно, већ утичу на разум и срце гледалаца. Ђакон Ненад Илић је истакао да је у Цркви све повезано и да је критеријум црквености саборност.
2Владика је био центар и стабилност заједнице која је радила у миру и разумевању. Обавеза свих упослених у пројекту је била да буду професоионални, тако да је у организацији Епархије нишке постављен сајт. Сценарио документарног серијала је преведен на енглески, руски и грчки језик. На крају представљања, Владика нишки Г. Јован се осврнуо на јубилеј миланског едикта јер је до 313. године Црква имала мученички венац, а после едикта Светог цара Константина је Јеванђеље христијанизовало културу и сачувало све добро из паганства. Требало би да нагласимо да је врло значајно да се очува Константиново наслеђе које подразумева поштовање иконе, Крста и светих моштију, што је потврђено на Седмом васељенском сабору. Не смемо остати на почецима Константинових реформи и дела већ треба да тежимо Христу, као што је и Свети цар тежио, који је центар историје.
Серија ИКОНА рађена је по високим продукционим стандардима, на трагу сличних светских серија, уз нешто више уметничког, „топлијег“ приступа, примереног теми. Серија од седам получасовних епизода скромни је допринос обнови православног иконопоштовања, сусрет са лепотом и теолошком дубином светих слика Православне Цркве. Снимана је на градским улицама и у телевизијским студијима, у иконописачким атељеима, у црквама, манастирима и музејима у Србији, Црној Гори, Македонији и на Светој Гори, а ексклузивно су у серији коришћени снимљени материјали из ризнице Манастира Свете Катарине на Синају и из Третјаковске галерије у Москви.
4Серија ИКОНА у одређеном смислу наставак је документарне серије ЛИТУРГИЈА, која је с успехом приказивана на програмима РТС, РТРС и више локалних телевизијских станица. Серија је снимљена у продукцији Манастира Острог и Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда по књизи ИКОНА ХРИСТА – Људско лице Бога, епископа др Јована (Пурића), који је и наратор у серији. Урађена је и енглеска верзија, а у припреми је и руска.
Серију је током 2010. и 2011. снимила и припремила за приказивање екипа телевизијских и филмских професионалаца, која је већ урадила запажене документарне филмове и ТВ-серије са црквеном тематиком, предвођена редитељем ђаконом Ненадом Илићем и директором фотографије Драганом Ракићевићем – Цилетом. Монтажу је радио Владимир Петровић, специјалне ефекте Зоран Чулић, дигитални живопис ђакон Милорад Милосављевић, композитор је Александар Костић, дизајн звука урадили су Слободан Михајловић и Александар Ранђеловић.
Називи епизода: 1. Свете слике; 2. Канони и слобода; 3. Слика Бога?; 4. Борба за иконе; 5. Врсте икона; 6. Моћ имена; 7. Поучавање и узвођење.