Свети великомученик Димитрије

DSC08610-1Свети великомученик Димитрије
На дан када прослављамо у мучеништву великог сведока вере Христове, Светог Димитрија солунског чудотворца, Свету Архијерејску Литургију Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха, служио је у манастиру Дивљана код Беле Паланке, који у данашњи дан прославља своју славу и свог небеског покровитеља.
У току Литургије у чин свештеника Владика је рукоположио ђакона Душана Гагића, свршеног богослова из Рибара. Сабраном свештенству и монаштву, а и многобројном народу Епископ је после прочитаног Јеванђеља дао пастирску поуку. На крају Литургије обављен је трократни опход око манастирског храма, обављен помен ктиторима, оснивачима, приложницима и служитељима дивљанског манастира и пререзан је славски колач. Потом је Владика све покропио светом водом и даривао децу Молитвеником, а одрасле крстом.
Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »

У току славског ручка Епископа Јована је поздравио отац Дамаскин из манастира Наупаре и том приликом је подсетио све присутне на богату историју манастира. Богослужење, а и дружење после њега својим појањем улепшао је црквени хор из Прокупља.
На повратку за Ниш Владика Јован је посетио село Глоговац у којем су током последњих месеци приликом грађења ауто-пута уз многобројне античке налазе пронађени и темељи храма, који по претпоставкама археолога, са којима је Еписком имао кратак сусрет, датира из 14. века. Приликом тог сурета изражена је нада да ће Епархија нишка и Завод за заштиту споменика имати плодотворну сарадњу не само на овом локалитету, него на свим местима где се за то укаже потреба.