На дан када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Симеона Столпника почиње и црквена Нова година којом је започет нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском и месечном богослужбеном кругу.

14.09.2012.crkvena Nova_godina_Nis_1На тај дан у Храму светог цара Константина и царице Јелене окупило се по благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. др Јована, свештенство Архијерејског намесништва нишког.

Светом Литургијом је началствовао протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Призренске богословије у Нишу, уз саслужење Архијерејског намесника нишког, старешина нишких Храмова и свештенства и ђаконства нишког намесништва.

На Светој Литургији у току велике и сугубе јектеније прочитане су прозбе за благословен почетак Нове године, а после замвоне молитве отац ректор прочитао је коленопреклону молитву:

"Благодаримо Ти за доброте твоје које си излио на нас у минуло време живота нашег; молимо Те, свемилосрдни Господе, добротом својом благослови годину која настаје; сачувај љубљене слуге своје, благоверне и христољубиве хришћаие православне; умножи дане живота њиховог у ненарушивом здрављу, и даруј им успех у свима врлинама. Подари одозго и свима људима твојим добра твоја, и здравље и спасење и у свему добар напредак. Цркву твоју свету, овај град, и све градове и земље, избави од сваке љуте напасти, и даруј им мир и спокојство да би свагда приносили благодарност Теби, беспочетном Оцу, са јединородним Твојим Сином, свесветим и животворпим Твојим Духом, у једном бићу слављеном Богу; и прослављали Пресвето Име Твоје"

14.09.2012.crkvena Nova_godina_Nis_2Пресечен је и славски колач, у славу Божију а у част Сабора српских Светитеља – свештеничке славе, које смо литургијски прославили у недељу 9. септембра.

Овогодишњи домаћин славе био је протојереј Светислав Петровић - старешина Саборне цркве у нишу. Део колача преузео је протојереј Небојша Оровић, старешина Храма св. цара Константина и царице Јелене који ће идуће године бити домаћин свештеничке славе.

14.09.2012.crkvena Nova_godina_Nis_3После Свете Литургије у крипти Храма св. цара Константина и царице Јелене одржан је радни сатанак. У име нашег владике присутним оцима први се обратио протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, говорећи о богослужењу. Након њега обратили се се и Архијерејски намесник нишки протојереј ставрофор Бранислав Цинцаревић, секретар ЕУО протојереј Зоран Филиповић, и старешина Саборног нишког Храма протојереј Светислав Петровић.

После братског састанка приређена је трпеза љубави.

ИЗВОР СА ГАЛЕРИЈОМ ФОТОГРАФИЈА